Brnabić: Plan da se 2020. uvedu e-vrtići Tanjug

Objavljeno: 28.11.2019. 20:53 Izmenjeno: 29.11.2019. 11:52

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je  da je plan da se u toku 2020.godine sve lokalne samouprave uključe u e-vrtić, odnosno da roditelji u svim gradovima i opštinama mogu svoju decu da upišu u vrtić elektronski.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje poslanice SVM Elvire Kovač u Skupštini Srbije, kazala da je takva usluga uvedena pre nekoliko godina, ali da je do pre 18 meseci bila dostupna u samo četiri opštine, a sada je dostupna u 15 lokalnih samouprava.

Podsetila je da je od 1.septembra Srbija uvela i elektronski upis u osnovne i srednje škole.

„Poseban fokus će biti na izgradnji novih vrtića. To se već nalazi u Nacionalnom investicionom planu. Ministarstvo prosvete je već potpisalo sporazum o saradnji sa Svetskom bankom”, rekla je premijerka.

Istakla je da je jako ponosna što je predsednica vlade koja je, posle Aleksandra Vučića, takođe poklonila mnogo pažnje temi nataliteta i otvorila diskusiju o posledicama ukoliko se trend koji ide na štetu demografskim prilikama ne promeni.

Kao jedan od tri najveća uspeha, ona je izdvojila to što je Srbija u odnosu na prošlu godinu imala 612 beba više i što je konačno imala plus 1,32 procenta, odnosno pozitivan natalitet za razliku od drugih zemalja u okruženju.

“Videćemo da li će ostati takav trend”, rekla je Brnabićeva i navela da s Ministarstvom finansija traži najbolji model za finansiranje još nekih olakšica, da se isprave još neke stvari u Zakonu o finansijskoj podršci porodicama na koje su skrenuli pažnju i pojedini narodni poslanici, ali i sami građani.

Ona je dodala da je Vlada zajedno s Privrednom komorom Srbije uvela nagradu “Prijatelj porodice” koja promoviše sve one poslodavce koji „prepoznaju modalitete fleksibilnog radnog vremena i daju dodatne benefite“.

Navela je da u svom kabinetu ima osobu koja je zadužena za pojedinačne slučajeve kako bi se svim porodiljama i trudnicama pomoglo da ostvare svoja prava.

“Očekujem da i timu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imamo još bolje rezultate u budućnosti, a svakako ćemo raditi i na samoj implementaciji svega iz Strategije za podsticanje rađanja”, rekla je Brnabićeva i dodala da očekuje da se u 2020.godini donesu značajne mere i učvrsti pravni okvir.

Poslanica Elvira Kovač rekla je da je dobro što postoji Strategija za podsticanje rađanja i pitala je koji su efekti već preduzetih mera.

Ministrka bez portfelja zadužena za demokgrafiju Slavica Ðukić Dejanović rekla je da Vlada vrlo ozbiljno prilazi pitanju nataliteta i analizi demografskih indikatora. Navela je da je istraživanje pokazalo da je sve više zaposlenih žena koje su se ostvarile kao roditelji i da je svaka četvrta majka koja ima troje dece visokoobrazovana.

Takođe, pokazalo se i da su roditelji nedovoljno informisani o tome koje pogodnosti pruža Zakon o radu kada je reč o usklađivanju posla i roditeljstva, između ostalog, i uz fleksibilno radno vreme.

Ona je navela da je ove godine bilo izdvojeno 650 miliona dinara za 85 gradova i opština za podsticaj povećanja nataliteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana