Brnabić: Ovo će biti centar evropske izvrsnosti Tanjug

Objavljeno: 26.10.2018. 16:15 Izmenjeno: 26.10.2018. 15:18

Srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Novom Sadu da će budući Naučno-istraživački park, Institut Biosens i Studentski kulturni centar (SKCNS) biti centar izvrsnosti ne samo Srbije nego i evropske izvrnosti za digitalnu poljoprivredu.

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bk

„Ovo će biti centar ne samo naše nego i evropske izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu, i ja sam izuzetno ponosna na to. Dva projekta se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, a SKCNS našim sredstvima, pola iz budžeta Republike Srbije, a pola iz budžeta pokrajine“, istakla je na kraju premijerka Srbije.

Ona je, posle obilaska radova, istakla da je reč o dva najveća projekta u domenu infrastrukture koji će služiti samo nauci, inovaciji i startap kompanijama.

„Imamo, samo sa ova dva objekta, oko 36.000 kvadrata infrastrukture samo za nauku. Od prvog januara ćemo pokrenuti i fond za nauku i još jedan fond koji će se baviti samo naučno-istraživačkom delatnošću“, dodala je premijerka i napomenula da je u prethodnom periodu nedostajala bolja saradnja između fakulteta i privrede.

Predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović ocenio je da budući centar predstavlja krunu razvoja Novosadskog unierziteta.

„Naš Biosens, naš novi Studentski kulturni centar i naš novi naučno-istraživački centar, predstavljaju krunu razvoja Novosadskog univerziteta, jednog od najbrže rastućih u ovom delu Evrope i sa sjajnim rezultatima u mnogim oblastima“, rekao je Mirović i zahvalio premijerki Brnabić na poseti i saradnji.

On je naveo da je završena projektna dokumentacija i da je u toku proces izbora izvođača radova, čiji se završetak očekuje u septembru sledeće godine.

U Novom Sadu je danas održana treća zajednička sednica vlada Srbije i pokrajine Vojvodine, posle koje su sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija potpisali Jadranka Joksimović, srpska ministarka za evropske integracije, i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana