Brnabić: Ne možete reći da je sistem zakazao tanjug

Objavljeno: 04.05.2023. 19:38 Izmenjeno: 04.05.2023. 21:29

Ne možete da se uhvatite ni za šta“, rekla je ona i dodala da Vlada nastavlja da radi na ovom slučaju, kao ida se istraga nastavlja, uključujući forenziku telefona i saslušanja oca dečaka koji je pucao.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da smatra da “sistem nije zakazao“ kada je reč o pucnjavi do koje je došlo juče u OŠ “Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. “Mislim da treba prestati sa tim floskulama, sistem zakazao, krivo je društvo, i slično. Svi dajemo komentar onako kako nam odgovara u datom trenutku. Često postoje primedbe na našu državu, suviše centralizovano, pa onda da nije dovoljno. Pa kada Ministarstvo prosvete da preporuku o korišćenju mobilnih telefona, kažu to je onda preporuka, a ne obaveza. Hoćemo odgovornost pa nećemo“, rekla je ona i ocenila da “svi moramo da stanemo na loptu“. Premijerka je izjavila da je od raznih ljudi, uključujući opozicione poslanike i eksperte, čula da treba da se u škole uvede školski policajac, obezbeđenje, i video nadzor, i dodala da je to sve već postojalo u školi u kojoj je došlo do pucnjave. “To je bogata, dobra škola u centru Beograda, glavnog grada. Da li bi to nekoga zaustavilo? Pa, nažalost, ne. Kažu, niko nije pričao sa njim. Pa čak ni to nije tako. Da kažete, siromašna porodica, pa nadniče po ceo dan i ne mogu da pričaju, ali ne, otac je lekar, majka profesorka, mogli su njime da se bave“, rekla je Brnabić. Ona je istakla da se “nema pravilnosti“ i da se ne može reći: “Evo, ovaj je zakazao“. Istakla je da do sada nije bilo registrovanog vršnjačkog nasilja protiv lica koje je počinilo zločin. “Ne možete da kažete da sistem nije reagovao. Ne možete da se uhvatite ni za šta“, rekla je ona i dodala da vlada nastavlja da radi na ovom slučaju, kao ida se istraga nastavlja, uključujući forenziku telefona i saslušanja oca dečaka koji je pucao.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Vlada danas usvojila čitav niz mera sa ciljem da se slučajevi kao što je  tragedija u OŠ „Vladislav Ribnikar“ nikada ne ponove, ali i to da čak i da su te mere postojale i pre ovog slučaja, tragedija ne bi bila sprečena. „Tako da, u tom smislu, ja se ne slažem sa onim što neki govore da je sistem zakazao, ako sistem negde nije zakazao, nije zakazao u ovom slučaju i na ovom primeru. Možda bi zakazao u nekom drugom slučaju. Ne sporim da ima mnogo problema, to su problemi iz savremenog sveta i mnogih zemalja, na nama je da vidimo da li možemo još nešto bolje i kakvu dodatnu podršku da pružimo školama, nastavnicima i svima“, rekla je premijerka za TV Pink. Ona je istakla da je danas formiran i Savet za vršnjačko nasilje i naglasila da se na ovoj temi radilo i mnogo ranije. „Ne izmišljamo toplu vodu, mi smo na ovome radili i radimo već duže vreme. Imali smo sastanke sa sindikatima razgovore sa NVO i razgovore o dopunama i izmenama Zakona o obrazovanju i izmenili pravilnike kako se u školama borimo protiv vršnjačkog nasilja, napravili platformu Čuvam te“, rekla je premijerka. Ona je naglasila da je Ministarstvo pravde jutros prosledilo i započelo konsultacije sa Evropskom komisijom oko izmena krivičnog zakona kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloletnih lica smanjila sa 14 na 12 godina. „I imamo primere u Evropskoj uniji gde je ona niža od 14 godina, ono što je zanimljivo je da imate druge primere kada je reč o primeni koretivnih mera prema maloletnim počiniocima krivičnih dela – u Grčkoj je starosna granica 8 godina, Francuskoj 10 godina starosti. Dakle postoje primeri u EU i mislim da tu nećemo nailaziti na prepreke“, ocenila je Brnabić. Što se tiče streljana premijerka je ponovila da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da izvrši strogu kontroku rad svih streljana, a u saradnji sa Ministarstvom pravde da se u roku od mesec dana pripremi izmena propisa te eksplicitno zabrani pristup streljani maloletnim licima. „E sad tu je problem, to je postojala kao preporuka, očigledno se nije poštovala. Ali znate kada se ovakave stvari dese svi traže ko je kriv, a niko da i kao pojedinac ponese svoj deo odgovornosti“, rekla je premijerka.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će biti posebno teško implementirati meru koja se tiče unapređenja bezbednosti dece na internetu iz tehnoloških razloga, ali i mnogih organizacija i pojedinaca koji će to okarakterisati kao udar na slobodu govora. „Tehnološki je jako teško i za to ćemo imati radnu grupu koja će pogledati na koji način mi tehnološki možemo to da uradimo. Druga stvar, kada vi pokušate da na bio koji način iskontrolišete društvene mreže koje jesu pošast ovog društva, mnogi će izaći i reći da je to udar na slobodu govora zato što su društvene mreže danas, pod znacima navoda, medijum za slobodu govora“, rekla je premijerka gostujući na TV Pink. Ona je dodala da kada se zbog registrovanja ljudi pod nadimcima na društvenim mrežama, koji to koiriste za dalju promociju nasilja, deljenje takvog sadržaja, uključujući i pretnje medijima pokuša „presretanje“ te komunikacije iznesu se zamerke i žalbe. „Javiće se milion dušebrižnika, i verujete od Fridomhausa preko različitih NVO do medijskih udruženja koji će reći ne, ne to je gušenje slobode govora, to je kontola to je novi dokaz diktature. Ja sam to već videla i to će biti problem“, rekla je Brnabić. Premijerka je dodala da će takođe biti osporeno snižavanje starosne granice, jer će neke NVO reći da to nije civilizacijski standard kao što je bio slučaj kada je usvojen Tijanin zakon. „Neće biti lako, posebno društvene mreže, TikTok i ostale stvari gde će svako gledati kako će to onda praktično da poremeti neke druge odnose u društvu. To je pošast savremenog sveta, mi moramo da pokušavamo da nađemo neko rešenje“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana