Nismo naseli na provokacije,ne odustajemo od međ. prava Tanjug

Objavljeno: 24.11.2018. 14:53 Izmenjeno: 25.02.2020. 10:29

Nismo reagovali ishitreno, nismo naseli na provokacije Prištine, ali nećemo odustati od zaštite koju garantuje međunarodno pravo, tako je danas premijerka Ana Brnabić sumirala situaciju i sve posledice krize nastale najnovijim potezima Prištine na ekonomskom i na političkom planu.

foto Tanjug

Situacija na Kosovu i Metohiji danas je, kaže Brnabić, dosta mirnija i to zahvaljujući zajedničkim naporima predsednika Aleksandra Vučića i vlade da se održi mir i stabilnost.

„Juče smo svi zajedno, kao tim, predsednik Vučić i mi kao vlada, održali taj mir i stabilnost. Nismo reagovali emotivno, ishitreno i nismo nasedali na provokacije“, rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je zahvalila srpskom narodu na KiM jer je, dodala je, njima bilo najteže da ne nasednu na provokacije, što je, kaže, i jedini pametan odgovor na provokacije koje dolaze iz Prištine iz dana u dan.

Brnabić je istakla da Srbija neće odustati od zaštite međunarodnog prava i pravde i apelovala na partnere, pre svega iz Evropske unije, da rešavaju problem nastao zbog toga što je Priština povećala carine za sto odsto na robu koja dolazi iz centralne Srbije.

„Apelujem pre svega na partnere iz EU da rešavaju taj problem kako bismo svi zajedno mogli da nastavimo tamo gde smo stali pre 6. novembra, kada je Priština podigla takse za deset odsto, odnosno da razgovaramo o regionalnom ekonomskom povezivanju, zajedničkom regionalnom ekonomskom prostoru, te međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, da bismo imali ne samo slobodniji protok roba i usluga već i ljudi“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je u ovom trenutku na potezu EU zato što je povećanje taksi kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i sporazuma CEFTA.

Ona je istakla da EU, ali i UNMIK treba da reaguju, kako bi se nastavio dijalog prekinut podizanjem taksi.

Brnabić: Nasilje ne sme da se toleriše

Srbija neće tolerisati nasilje ni pod kakvim izgovorom, izjavila je danas predsednica vlade Ana Brnabić i istakla da se nada da će i pravosudni organi, poput policije, brzo i profesionalno reagovati na napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića.

„Republika Srbija, Vlada Srbije neće trpeti bilo kakvo nasilje pod bilo kakvim izgovorom. Ne možete da optuzujete ni vladu, ni predsednika za stvaranje bilo kakve atmosfere linča i nasilja“, rekla je Brbabić novinarima u Beogradu i podsetila da su lideri Saveza za Srbiju „nažalost, pozivali i na silovanje i na vešanje“.

Naglasila je da je nakon napada na Borka Stefanovića MUP reagovao brzo i profesionalno.

„Ja sam bila sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kada smo dobili informaciju o tom napadu i znam kakva je njegova reakcija bila, koliko se iznervirao zbog toga i rekao da takve stvari ne smeju da se dešavaju u Srbiji, da to nije lice Srbije i ono što je Srbija danas i da nasilnici moraju da se privedu pravdi“, rekla je Brnabić.

Dodala je da se nada da će sada pravosudni organi reagovati brzo i jednako dobro kao što je reagovao MUP.

Brnabić:Podele u društvu, agresija..dolaze sa druge strane

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da podele u društvu, agresija i verbalno nasilje dolaze od strane opozicije.

Premijerka je one koji dele Srbiju na građansku Srbiju i na bezube, na pametne i na glupe, pozvala da prekinu sa tim i dodala da je njeno mišljenje da agresiju u društvu koja postoji danas pre svega unose lideri Saveza za Srbiju.

„Ne možete pozivati na javno silovanje, govoriti zatvorićemo je u kuću pa će nacionalna televizija da snima mesecima da je siluju i onda reći da Ana Brnabić i Aleksandar Vučić pozivaju na nasilje. Ne možete da kažete završićete na vešalima na Terazijama, a onda reći da ti ljudi koji će da završe na vešalima pozivaju na nasilje. Nemojte da obrćete stvari“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da nju nazivaju svakavim imenima i da ne prođe nijedan dan da na tviteru ne dobije pretnje, ali da o tome ne priča u javnosti.

Kako je dodala, podele u društvu, agresija i verbalno nasilje dolaze „sa druge strane“.

„Ne možete da nazovete predsednicu vlade kreaturom u više navrata. Nisam ja samo Ana Brnabić, već predsednica vlade. Kad me vidiš na ulici nazovi me kreaturom, ali ne možete predsednicu vlade vaše zemlje nazivati kreaturom i onda reći da smo mi stvorili atmosferu nasilja i agresije u društvu“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana