Brnabić: Izuzetno smo uspešni u ekonomskoj politici Tanjug

Objavljeno: 02.02.2020. 11:44 Izmenjeno: 03.02.2020. 10:33

Ekonomija je tema o kojoj se ne priča u javnosti onoliko koliko zaslužuje, ocenila je  premijerka Srbije Ana Brnabić, podsećajući da je Srbija završila 2019. godinu s rastom od 4,2 odsto iako je bilo projektovano 3,5 odsto.

Gostujući na TV Prva, ona je istakla da je samo u poslednjem kvartalu zabeležen rast od 6,1 odsto.

„Pokazali smo da smo izuzetno uspešni u ekonomskoj politici, a niko se ne bavi tim temama koje su suštinske za naše građane. To govori da se nameću izmišljene afere, teme koje nisu relevantne za građane, ali i da to nije tema, jer više nemamo četvrtinu nezaposlenih, nego devet odsto“, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, cilj je da plate budu veće i da je visina ličnog dohotka do 2025. godine od 900 evra realna.

Nešto teže će biti postići da penzije do 2025. godine budu 430 evra, ali nije nemoguće, i na tome će se raditi, dodala je premijerka.

Kako kaže, danas medicinska sestra ima platu koliko su doktori imali u vreme kada su Aleksandar Vučić i SNS došli na vlast.

Navodeći da je Evropska komisija kazala da je Srbija ceo region ekonomski pogurala, Brnabićeva je istakla da je to veliko priznanje.

Upitana da prokomentariše to što je stopirala državni konkurs za medicinske sestre za odlazak u inostranstvo, rekla je da taj program postoji dugi niz godina i da je poenta bila da ljudi kada odlaze, odlaze organizovano i budu sigiurniji, ali da je, s druge strane, suludo pomagati im da napuštaju zemlju.

„Ali, ne borimo se mi protiv odliva mozgova na taj način. Danas globalno postoji problem odliva mozgova, a problem je i za Srbiju“, navela je premijerka.

Protiv odlaska mladih, ona kaže da se bori povećanjem plata i u tom smislu navodi da su u zdravstvu povećane plate medicinskim radnicima, ali da su poboljšani i uslovi rada.

Kako je najavila, milijarda evra se planira za ulaganje u zdravstvo.

Osim toga, od 1. marta država će nagrađivati i kompanije koje zapošljavaju građane koji su radili u inostranstvu, kaže Brnabićeva i navodi da je nagrada ta da su pet godina oslobođeni plaćanja poreza na dohotke do 70 odsto.

Takođe, prema rečima premijerke, električna nostrifikacija je jedan od metoda za borbu protiv odlaska mladih iz Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana