Brnabić građanima:Uvek možete da se oslonite na vašu Srbiju tanjug

Objavljeno: 05.09.2022. 12:38 Izmenjeno: 07.09.2022. 10:48

foto kosovo online   Premijerka Ana Brnabić, poručila je građanima u Kosovskoj Mitrovici, koji su se okupili u velikom broju kako bi je dočekali i pozdravili, da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju, koja će uvek biti uz njih, a da se njoj danas ispunio san da poseti Kosmet. „Drago mi je što […]

foto kosovo online

 

Premijerka Ana Brnabić, poručila je građanima u Kosovskoj Mitrovici, koji su se okupili u velikom broju kako bi je dočekali i pozdravili, da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju, koja će uvek biti uz njih, a da se njoj danas ispunio san da poseti Kosmet.

„Drago mi je što sam danas na KiM. Danas mi se ispunio taj san. Nadam se da je ovo samo prvi put i da ćemo dolaziti ovde, kao tim, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da ćemo obilaziti mnogo projekata na KiM, kako bi ste vi imali bolji kvalitet života“, rekla je Brnabić građanima ispred Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Brnabić su u Kosovskoj Mitrovici dočekali brojni građani, koji su nosili zastave Srbije, ako i poruke podrške, na kojima je pisalo da su „Srbi sa KiM uvek uz svoju državu“, „Naša premijerka Ana Brnabić“, „Vaša poseta za nas je velika čast“…

Premijerka im je poručila da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju.

„Ovde sam da vam prenesem velike pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, da vam prenesem poruku da će Srbija uvek biti uz vas. Nadam se da ste to i vi osetili u prethodnih nekoliko godina, jer smo mnogo novca uložili, i nastavićemo to da radimo“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je ovo težak period, a da je 31. jul bio izuzetno težak, te naglasila da niko ne sme da ugrozi naš narod na Kosmetu.

„Moja poruka danas je – mir, stabilnost, tolerancija, bezbednost. Poruka je da ulažemo u zdravstvo, obrazovanje, a za sve to je potreban mir. Mir i stabilnost gotovo po svaki cenu“, rekla je Brnabić.

Ukazala je da je „crvena linija“ za Beograd bezbednost Srba na KiM.

„Nećemo dozvoliti pogrom i nove “Oluje“. Imamo lidera Aleksandra Vučića, koji se izborio za srpske lične karte. Tako ćemo se izboriti i za tablice, za Zajednicu srpskih opština, i od toga nećemo odustati“, rekla je Brnabić.

Zahvalila je svim Srbima što ostaju na KiM.

„Bez obzira na sve krize, naći ćemo novac i nastavićemo da ulažemo u KiM. Ostajte ovde i računajte na podršku Vlade Srbije“, rekla je Brnabić.

„Otvoreni Balkan“ otvoren i za privremene institucije u Prištini

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je  prilikom posete severnom delu Kosova i Metohije da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ otvorena za sve, uključujući i privremene institucije u Prištini.

„Mislim da je to najbolji način da idemo ka normalizaciji. Smatram da je kvalitet života za ljude najvažniji i kada svi zajedno omogućimo da je taj kvalitet bolji, da se otvaraju radna mesta, da mladi vide neku perspektivu, onda možemo da razgovaramo i o pitanjima o kojima se ne slažemo ili imamo u potpunosti suprotne stavove“, kazala je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara među kojima i da li je Priština dobrodoišla u inicijtivu Otvoreni Balkan.

Ona je istakla da je u poseti Kosovu i Metohiji dan posle zatvaranja najveće manifestacije sajma vina u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ i dodala da je taj skup pokazao kako izgleda saradnja.

„Pokazali smo kako to izgleda kada se okrenemo saradnji, da uprkos tome što se ne slažemo o nekim bitnim stvArima možemo da sarađujemo i obezbedimo bolji kvalitet života i drugačiju budućnost ovom našem Balkanu“, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su na poslednjem samitu učetvovali i predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine i da se nada da će se i te zemlje uskoro pridružiti.

Na pitanje o položaju Srba na KiM, Brnabić je kazala da „nažalost mora da konstatuje tu činjenicu da se iz godine u godinu povećava broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, da se pogoršavaju uslovi njihovog života u smislu vladavine prava i osnovnih demokratskih tekovina 2022. kada je zabranjeno Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju i učetvuju na referendumu u januaru i na izborima“.

„Manastir Visoki Dečani ostaje na listi najugroženije evropske kulturne baštine „Evropa nostre“ i jedini manastr na svetu, jedino versko nasleđe na svetu koje se čuva od naoružanih formacija. To sve govori o tome koliko je teško našem narodu na Kosovu i Metohiji“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je ponosna što je deo tima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je „odlučan i hrabar da nađe kompromis kako bi obezbedi kakvu- takvu sigurnost za Srbe na Kosovu i Metohiji“.

„Dijalog je važan između Beograda i Prištine, kada postoji dijalog manje su šanse za jednostrane poteže i maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji. Zato smo uvek bili spremni i zato smo spremni za taj dijalog. Iskreno se nadam da će privremene institucije u Pištini biti konačno iskreno posvećene tom dijalogu“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da nije to potrebno zbog „EU integracija nego zbog nas samih“.

„Zbog onoga što svim srcem želimo, a to je dugoročni mir i dugoročna stabilnost“, istakla je predsednica Vlade.

Ona je dodala da je ponovila da je u ovom trenutku najvažnije osnivanje Zajednice srpskih opština i da dok toga nema nemoguće je razgovarati o drugim sporazumima o normalizaciji.

„Kompromisi svakako, ako su u interesu mira i stabilnosti i obezbeđuju bolji život našem narodu na Kosovu i Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić je uspeo da sačuva srpske lične karte na Kosovu i Metohiji na osnovu sporazuma koji potpisao Borko Stefanović sa Editom Tahiri. To našem narodu u mnogome olakšava život“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da o svemu onome što doprinosi miru i stabilnosti i boljem položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Srbija je spremna da razgovara i da u svako doba bude za pregovaračkim stolom.

„Moramo da instistiramo i apelujemo na države članice EU i same institucije EU da insistiraju na punoj primeni Briselskog sporazuma, zato što su oni garant tog sporazuma i moramo da vidimo što pre uspostavljanje Zajednice srpskih opština“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 20°C

Grmljavina sa kišom

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana