Brnabić: Dajte nam datum, naša budućnost je u EU tanjug

Objavljeno: 28.08.2023. 15:55 Izmenjeno: 03.09.2023. 10:51

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na panelu lidera u okviru Bledskog strateškog foruma da u Srbiji postoji veliki evroskepticizam, zbog toga što naša zemlja na članstvo u EU čeka više od 20 godina. „Ljudima na Zapadnom Balkanu znači čak i da počnemo pregovore, čak iako to ne znači ništa ljudima u Evropskoj uniji. […]

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na panelu lidera u okviru Bledskog strateškog foruma da u Srbiji postoji veliki evroskepticizam, zbog toga što naša zemlja na članstvo u EU čeka više od 20 godina. „Ljudima na Zapadnom Balkanu znači čak i da počnemo pregovore, čak iako to ne znači ništa ljudima u Evropskoj uniji. Dajte nam datum“, poručila je premijerka Brnabić na početku panela. Dodala je da Evropska unija prema Zapadnom Balkanu često ima stav kao da ništa što urade nije dovoljno dobro. Brnabićeva je istakla i da stoji pri svom ranijem stavu da Srbija i dalje nema „plan B“ i da je naša budućnost u Evropskoj uniji.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, i da to podrazumeva zemlje Zapadnog Balkana. „Vreme je da se bavimo proširenjem, treba da zemlje Zapadnog Balkana nazovemo budućim članicama“, istakao je Mišel na otvaranju 18. Bledskog strateškog foruma. Naveo je da je put ka Evropskoj uniji počeo pre 20 godina, i da je sporost putovanja ka EU razočarala mnoge i u EU i regionu. „EU mora da održi svoja obećanja“, poručio je Mišel i dodao da ako EU želi da bude jača i sigurniji, Evropska unija mora da postane jača. Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon navela je da Slovenija ima dva glavna prioriteta: okončanje rata u Ukrajini i proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan. Ona je dodala da je međunarodna solidarnost jaka onoliko koliko je jak i multilateralizam. „U stvari, jačanje međunarodne solidarnosti i bezbednosti najviše zavisi od efikasnog multilateralnog sistema“, rekla je Fajon. Istakla je da mora da se formira jaka međunarodna koalicija, koja podržava međunarodne organizacije i institucije, kako bi se osigurala stabilnost i solidarnost. „Jednako je važno regulisati borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti, kao i oblast veštačke inteligencije“, poručila je Fajon.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je  da je Srbija ispunila sve što je potrebno da bi se otvorio Klaster 3 i da je punopravno članstvo u EU najbolje mesto za Srbiju, ali i da je to u interesu EU. Ona je nakon panela o Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog strateškog foruma rekla novinarima da kada je reč o evrointegracijama i razlozima zbog kojih opada interesovanje građana za članstvo u Evropskoj uniji, navela da razloga ima više, od kojih je, prema njenim rečima, prvi taj što proces članstva traje jako dugo i ne nazire mu se kraj. „Drugi je taj što se stalno menjaju kriterijumi, odnosno šta vi treba da uradite da biste napredovali dalje. Mi smo ispunili sve što je potrebno da bi se otvorio Klaster 3 koji se tiče ekonomije i konkurentnosti u našim pregovorima sa EU“, rekla je Brnabić. Dodala je da u dva poslednja godišnja izveštaja o napretku Evropska komisija daje preporuku svim državama članicama EU da daju saglasnost da se otvori Klaster 3 što je izuzetno važno, a da to se i dalje ne dešava. „U međuvremenu je počeo rat u Ukrajini. Dakle, kada smo ispunili sve što je bilo potrebno za otvaranje Klastera 3 nije postojao rat na evropskom konitnentu, a u međuvremenu počinje rat u Ukrajini i menjaju se zahtevi“, rekla je Brnabić. Istakla je da se sada čuje da je jedan od zahteva usklađivanje spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU, što prema rečima Brnabić, nema nikakve veze sa Klasterom 3, što bi bilo retroaktivno i što je suprotno okviru našeg pregovaračkog procesa. „Vi u tom okviru treba da se uskladite sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU u trenutku kada postanete član EU“, rekla je Brnabić. Dodala je da se stalno menjaju ti ciljevi i da je to nešto što svakako frustrira ljude i što svi naši građani vide. Podsetila na to kako je prošla Severna Makedonija koja je i nakon što je promenila ime, nije uspela da dobije datum za početak pregovora. „Mislim da sve to doprinosi evroskepticizmu. Punopravno članstvo u EU je najbolje mesto za Srbijiu i mislim da je to u interesu Evropske unije“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana