Brnabić: Članstvo u EU prioritet spoljne politiked Srbije sns

Objavljeno: 28.04.2023. 09:42 Izmenjeno: 29.04.2023. 09:40

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se  sa predstavnicima Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA). Brnabić je istakla da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije, ukazavši na to da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo dve trećine ukupne […]

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se  sa predstavnicima Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje i države koje vode pregovore o pristupanju (COELA).

Brnabić je istakla da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije, ukazavši na to da je EU najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo dve trećine ukupne robne razmene.

Predsednica Vlade je sagovornike podsetila na to da je Srbija spremna za otvaranje Klastera 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast) i da je Evropska komisija već u dva navarata pozvala države članice da podrže ovaj korak u procesu pretpristupnih pregovora Srbije, ali da do njega još nije došlo.

Brnabić je naglasila da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, ali da insistira na tome da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma i ponovila da je implementaciju Briselskog sporazuma garantovala EU i da formiranje Zajednice srpskih opština čekamo više od 10 godina.

Brnabić je posebno naglasila da Priština nije ispunila ništa iz Briselskog sporazuma i da je kontradiktorno i neprincipijelno da zbog toga biva nagrađivana podrškom za pokretanje procedure prijema u Savet Evrope.

Beograd se najsnažnije protivi ovakvom razvoju događaja, dodala je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je Srbija posvećena saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU, pri čemu je sagovornike podsetila na to da Pregovarački okvir podrazumeva da naša zemlja treba da do momenta pristupanja postupno usklađuje svoje politike.

Brnabić je istakla i posvećenost Srbije za dobrosusedsku saradnju koju smatra neophodnom u daljem razvoju našeg regiona, kao i to što je pokrenuta inicijativa „Otvoreni Balkan“ koja je inkluzivnog karaktera i koja je otvorena za sve u regionu.

Brnabić je, u kom kontekstu, naglasila važnost regionalne saradnje i stabilnosti.

Takođe, Brnabić je rekla da su reforme u oblasti vladavine prava prioritet, da će one biti snažno nastavljene, kao i da je u prethodnom periodu napredak postignut u gotovo svim oblastima obuhvaćenim vladavinom prava, reformskom procesu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, viznoj politici i u oblasti medija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 20°C

-

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana