Brnabić: Apsolutni prioritet obnova stambenih objekata i škola tanjug

Objavljeno: 08.08.2023. 18:47 Izmenjeno: 08.08.2023. 18:59

Dodala je da je u periodu od 19. do 22. jula Srbiju pogodilo olujno nevreme i da je proglašena vanredna situacija u 63 lokalne samouprave.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da su dva apsolutna prioriteta obnova stambenih objekata i škola oštećenih u olujnom nevremenu, kao i sastavljanje zapisnika o šteti. Premijerka je rekla da su škole prioritet kako bi deca bez problema počela sa novom školskom godinom od 1. septembra. „Prioriteti su osnovne škole u Trgovištu i Rači, koje krećemo da obnavljamo u narednih nekoliko dana, kao i vrtići u Ćupriji i Aranđelovcu, koje ćemo potpuno rekonstruisati“, rekla je Brnabić. Ona je istakla da zapisnika o šteti nastaloj u olujnom nevremenu još uvek nema, te da je prioritet ubrzanje njegovog sastavljanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je do sada isplaćeno 24,2 miliona dinara državne pomoći za obnovu oštećenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava i olujnog vremena u maju i junu. Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Brnabić je rekla da je isplaćen deo zahteva ljudi iz Kragujevca, Kraljeva, Čačka i Svilajnca, a da se sutra isplaćuju rešenja koja su izdata u Aranđelovcu. „Još u ovom trenutku imamo 308 zapisnika koji su trenutno u Ministarstvu za javna ulaganja na verifikaciji i to ćemo brzo završiti. Imamo 21 lokalnu samoupravu koja još uvek nije dostavila dokumentaciju na verifikaciju i sa njima ćemo sutra i prekosutra održati sastanke da vidimo u čemu je problem i da ih ubrzamo“, rekla je premijerka. Navela je da su, usled poplava tokom maja, juna i jula vanrednu situaciju proglasile 63 lokalne samouprave, a na snazi su još uvek u 31 lokalnoj samoupravi. Dodala je da je u periodu od 19. do 22. jula Srbiju pogodilo olujno nevreme i da je proglašena vanredna situacija u 63 lokalne samouprave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana