Britanski parlament protiv sporazuma o Bregzitu Studio B, RTS

Objavljeno: 19.10.2019. 17:09 Izmenjeno: 20.10.2019. 11:32

Britanski parlament protiv sporazuma o Bregzitu. Nakon što su poslanici odlučili da odlože izjašnjavanje o novom sporazumu o istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji, premijer Dzonson poručio da neće pregovarati sa EU o odlaganju Bregzita.

poslanici Britanskog parlamenta usvojili su amandman kojim se zahteva odlaganje glasanja o sporazumu o Bregzitu. Usvajanjem amandmana poslanika Olivera Letvina, nalaže se odlaganje donošenja konačne odluke dok se ne usvoji poseban zakon o sporazumu.
Iako to znači da premijer Boris Džonson treba da zatraži odlaganje datuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva, predsednik britanske vlade poručio je poslanicima da od Brisela neće tražiti novo odlaganje.Naglasio je da će predlog zakona o sporazumu o izlasku Britanije iz EU poslati u parlament sledeće nedelje kako bi izbegao novo odlaganje, tvrdeći da ga zakon na to ni ne obavezuje.

Međutim, prema takozvanom Benovom zakonu, premijer mora da zatraži produženje pošto poslanici danas nisu odobrili sporazum.

Zakon o sprovođenju sporazuma bi tehnički mogao da se uradi brzo, omogućavajući Velikoj Britaniji da do dogovorenog roka, 31. oktobra, napusti EU.

Međutim, moglo bi proći i duže, jer će, pretpostavlja se, poslanici i lordovi pokušavati da izmene nacrt zakona, dodajući drugi referendum ili dodatnu zaštitu životne sredine.

I dok se u parlamentu raspravljalo o Bregzitu, desetine hiljada protivnika izlaska Velike Britanije iz EU demonstriralo je u Londonu, zahtevajući novi referendum o Bregzitu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana