Britanija u recesiji, pad u drugom tromesečju 20,4 posto Tanjug

Objavljeno: 12.08.2020. 13:49 Izmenjeno: 13.08.2020. 10:57

Britanska ekonomija ušla u najveću recesiju od početka godine, nakon što je, usled pandemije koronavirusa, BDP te države pao za rekordnih 20 odsto, sto je najveci pad koji je neka velika ekonomija ikada zabelezila.

Britanski bruto domaći proizvod potonuo je za rekordnih 20,4 posto u periodu april-jun, u vreme najoštrije primene mera zatvaranja, što je najveći pad koji je neka velika ekonomija ikada zabeležila, javlja Rojters.

Zvanični statistički podaci znače da je šesta najveća svetska ekonomija ušla u recesiju, jer je ovo drugi uzastopni kvartalni pad.

Jedino su u junu registrovani znaci oporavka ekonomske aktivnosti, kada je BDP porastao za 8,7 posto u odnosu na maj, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku.

„Recesiju je izazvala pandemija korona virusa koja je dovela do najvećeg pada kvartalnog BDP-a ikada“, izjavio je DŽonatan Atou iz Kancelarije za nacionalnu statistiku.

Ekonomija je, kaže, počela da se oporalja u junu, ali je junski rast za jednu šestinu ostao ispod nivoa u zabeleženog u februaru, pre izbijanja epidemije Kovid-19.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana