Vučić razgovarao sa ambasadorima Tanjug, Studio B

Objavljeno: 07.12.2017. 17:37 Izmenjeno: 08.12.2017. 09:33

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno je primio ambasadore četiri zemlje: Denisa Kifa iz Velike Britanije, Muhameda Nabhana iz države Palestine, Sajeda Adila Gilanija iz Pakistana, i Branislava Mićunovića iz Crne Gore. Osim unapređenja pojedinačnih bilateralnih odnosa, zajednička tema svih sastanaka bila je i svetska i regionalna situacija.

Osim unapređenja pojedinačnih bilteranih odnosa, zajednička tema svih sastanaka bila je i svetska i regionalna situacija.

Britanija nastavlja da podržava evropski put Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je  ambasadora Velike Britanije Denisa Kifa, koji ga je obavestio o toku pregovora o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i naglasio da to ne umanjuje podršku njegove zemlje evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić i Kif su razgovarali o bilateralnom odosima i situaciji u regionu, a predsednik Srbije je još jednom istakao da je prioritet Srbije da održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

S tim u vezi je izrazio nadu da će sledeći Samit Berlinskog procesa, čiji je domaćin Velika Britanija, značiti korak napred za regionalnu saradnju.

Ambasador Kif je istakao da Velika Britanija želi da na dnevnom redu Samita budu teme koje će doprineti boljem povezivanju regiona, ali i njegovoj većoj bezbednosti.

kif-vucic-tanj

Dvojica sagovornika su istakli i značaj vođenja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je inicirao predsednik Vučić.

Tema susreta bilo je i jačanje bilateralnih i ekonomskih odnosa, kao i snaženje odnosa po pitanju bezbednosti i zajedničke borbe protiv terorizma, saopštila je Pres služba Predsednika.

Prijateljstvo Srbije i Pakistana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Islamske Republike Pakistan Sajeda Adila Gilanija, koji je istakao da se, tokom nekoliko meseci otkako je u Srbiji, uverio u snagu liderstva spskog predsednika, a koje doprinosi političkom i ekonomskom napretku zemlje.
Vučić i Gilani su razgovarali o unapređenju odnosa dveju zemalja, s obzirom na postojanje značajnih, a neiskorišćenih mogućnosti.

vucic-pakistan

Sagovornici su izrazili nadu da će doći do jačanja političkog dijaloga Srbije i Pakistana, jer bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda dveju zemalja.

Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju značajno da razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta.

Dvojica sagovornika su razmotrili i ideje za obeležavanje sedamdesetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Pakistana, kao mogućnosti da se i na taj način ukaže na potrebu veće saradnje, saopštila je Pres služba Predsednika.

Palestina podržava teritorijalni integritet Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio ambasadora Države Palestine Muhameda Nabhana, koji mu je preneo pozdrave predsednika Mahmuda Abasa i obavestio ga o nepromenjivoj odluci te države da čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da u međunarodnim organizacijama glasa protiv članstva tzv. Kosova.
Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Nabhana da palestinskom predsedniku prenese izraze najveće zahvalnosti za tako snažan stav i prijatel?stvo prema Srbiji.

On je, takođe, zahvalio palestinskom ambasadoru na svemu što čini za bilateralne odnose.

Srpski predsednik je istakao da Srbija ceni tradicionalna prijateljstva i da će naša spoljna politika voditi računa da ih ni u jednom trenutku ne zanemari.

palestina-vucic

Sagovornici su razgovarali i o mogućnosti školovanja palestinskih studenata u Srbiji.

Ambasador Nabhan obavestio je predsednika Vučića o reakciji palestinske države povodom najnovije odluke američke administracije o priznanju Jerusalima za glavni grad Izraela.

Predsednik Vučić je izrazio nepromenjen stav Srbije prema prijateljskom palestinskom narodu, saopštila je Pres služba Predsednika.

Srbija posvećenja razvoju prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom

Srbija je posvećena daljem razvoju prijateljskih odnosa sa Crnom Gorom, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa ambasadorom Crne Gore Branislavom Mićunovićem.

Predsednik Vučić i ambasador Mićunović su istakli da će Srbija i Crna Gora nastaviti da se međusobno podržavaju na evropskom putu, kao i da će svojom saradnjom dati značajan podsticaj inicijativama za ekonomski napredak celog regiona.

vucic-crnogorac

Prema rečima dvojice sagovornika, dve zemlje su opredeljene za podsticanje unapređenja ekonomske saradnje, dok je prioritet dat njihovom infrastrukturnom povezivanju, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana