Bramerc u Beogradu uoči predaje izveštaja SB UN Tanjug

Objavljeno: 22.10.2018. 11:31 Izmenjeno: 23.10.2018. 11:15

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Serž Bramerc boravi u poseti Beogradu od danas do 24. oktobra, u okviru priprema za svoj redovni polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je MMKS u Hagu.

Bramerc će se u Beogradu sastati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović i glavnom tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković, navodi se u saopštenju.

Planirano je da teme razgovora budu primena Nacionalne strategije za ratne zločine, regionalna pravosudna saradnja u slučajevima ratnih zločina i podrška Kancelarije tužioca (OTP) Mehanizma naporima srpskih vlasti da ostvare pravdu u slučajevima ratnih zločina.

Bramerc će sa sagovornicima razgovarati i o humanitarnom imperativu pozivanja na odgovornost za sve osobe koje se još vode kao nestale u sukobima u bivšoj Jugoslavij, navodi se u saopštenju.

Tužilac MMKS će se takođe sastati i sa predsednikom srpske Komisije za nestala lica i specijalnim izaslanikom predsednika za pitanja nestalih lica između Hrvatske i Srbije Veranom Matićem.

On će, dodaje se, pružiti informacije o naporima OTP u potrazi za nestalim osobama, uključujući zajedničke aktivnosti sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, a razgovaraće i o pomoći koju OTP može da pruži srpskim vlastima radi podrške njihovim naporima.

Očekuje se da će Bramerc naredni izveštaj Savetu bezbednosti UN predati početkom decembra, zaključuje se u saopštenju.

MMKS je 2010. godine uspostavljen Rezolucijom 1966 SB UN radi dovršavanja preostalog posla Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju po isteku mandata tih sudova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana