Bocan-Harčenko: Zabrana Patrijarhu da ode na KiM van granica razuma tanjug

Objavljeno: 27.12.2022. 14:18 Izmenjeno: 27.12.2022. 14:18

„Nemogućnost EU da obavlja i vodi razgovor koji bi bili plodni i sa nekim rezultatom, to je potpuni krah Briselskih pregovora“, rekao je ruski ambasador Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je  kao apsolutno neprihvatljivu odluku Prištine da patrijarhu SPC Porfiriju zabrani odlazak na Kosovo, a koja se, kako smatra, uklapa u njihovu nameru da se zabrani ili uništi pravoslavlje. „Zabrana patrijarhu da ode na srpske svetinje na KiM je van svakih granica razuma“, rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug i dodao da je važno da se govori i o uzrocima i razlozima za takvu situaciju. Kao agresivno ponašanje Prištine, ocenio je to što je od patrijarha traženo da da antisrpske izjave. „U pitanju je potez kojim Priština želi da se zabrani ili potpuno uništi pravoslavlje i srpske crkve na KiM“, rekao je on. Bocan-Harčenko je naglasio da je važno da se vratimo na uzroke i razloge takvog stanja. „Nemogućnost EU da obavlja i vodi razgovor koji bi bili plodni i sa nekim rezultatom, to je potpuni krah Briselskih pregovora“, rekao je ruski ambasador Bocan-Harčenko.

Ambasador je podsetio da njegovu ocenu situacije na KiM dele i Moskva i juče ju je saopštila i zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. „Situacija je veoma opasna, napeta i nalazi se na ivici širih sukoba, i prema našem mišljenju opisuje i odražva sva dešavanja na terenu i oko Kosova“, rekao je on i dodao da uvek postoji nada da će se naći rešenje za situaciju, ali da i pored razmišljanja ne vidi argument u prilog očekivanja, koji bi ojačali tu nadu. Ruski ambasador podseća da Priština radi ono što radi i ne krije svoje namere – a u širem smislu to je želja da uspostavi kontrolu na severu Kosova nad srpskim sredinama i sredinama sa pretežno srpskim stanovništvom. „To je uvek bila mašta Prištine, ali sad smatraju da je došlo vreme za realizaciju“, ocenio je ambasador i dodao da sada imaju zadatak da uspostave kontrolu u srpskim sredinama i da Beograd prizna Kosovo u politčkom i geopolitčkom smislu. Ambasador je naglasio da je poptuno razumljivo da Priština uživa podršku zapada bez obzira na to što govore. Kako je dodao to potvrđuju i delima. „Priština je u najtežim danima suprotstavljanja dve strane i porasta tenzija predala zahev za članstvo u EU. Sada nije važno da li će zahtev imati ishod u bližoj ili daljoj budućnosti’, rekao je on i podsetio da je svima poznato da podnošenju i prihvatanju zahteva prethodi veoma težak postupak ispunjavanja zahteva EU. On smatra da se radi o ohrabrivanju Prištine, jer uz predaju zahteva za članstvo ide i postupak vizne liberalizacije. „Što se tiče SAD, poznato je od ranije ako bi Vašington želelo da napravi sada veoma neophodan pritisak na Prištinu, da bi obustavila poteze, to bi učinili, a ako ne učine daju im zeleno svetlo“, ocenio je Bocan Harčenko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana