Blic:Na 66 stambenih objekata i dalje radiokativni gromobran Tanjug

Objavljeno: 18.12.2018. 11:34 Izmenjeno: 18.12.2018. 11:34

Na 66 stambenih zgrada širom Srbije i dalje stoje radiokativni gromobrani, koji su zakonom zabranjeni 2009, a zbog štetnog zračenja mogu ozbiljno da ugroze živote ljudi, piše današnji „Blic“.

Najviše radiokativnih gromobrana na useljivim stambenim objektima ima u Mladenovcu, devet, a zatim u Novom Pazaru sedam, po šest u Priboju i Subotici, po četiri u Somboru i Paraćinu.

Agencija za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije sa raspoložicih 11,5 miliona dinara mogla bi da skine gromobrane sa 35 do 40 zgrada, dok bi preostalih dvadesetak mogla da skloni u saradnji sa opštinama na čijoj terotoriji se nalaze, navodi list.

Ukupno, zbog nedostatka novca za uklanjanje, sada još ima 720 radioaktivnih gromobrana, ali je većina na poljoprivrednim i industrijskim objektima

Radiokativni gromobrani nisu opasni ako se nalaze na krovovima i stubovima, ali ako nisu na predviđenim mestima, mogu predstavljati opasnost po životnu sredinu, jer njihovo oštećenje dovodi do kontaminacije okoline, piše list.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana