Blic: Kutlešić predlaže realnu uniju Srbije i Kosova Tanjug

Objavljeno: 18.11.2017. 01:24 Izmenjeno: 18.11.2017. 01:32

Profesor Vladan Kutlešić predlaže realnu uniju nezavisnih država Srbije i Kosova, koje bi ipak ostale međusobno povezane, piše „Blic“.

 

„Moj predlog pretpostavlja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucionalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija, koja bi imala jedinstveno tržište i jedinstvenu monetarnu politiku“, objašnjava Kutlešić za „Blic“.

List navodi da je Kutlešićev predlog prvi u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM „privukao pažnju“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Njegov predlog predviđa i političku i teritorijalnu autonomiju za Srbe na severu Kosova, kojih je tamo oko 100.000, dok bi Srbi koji žive južno od Ibra dobili peronalnu autonomiju (kulturnu, jezičku, informativnu).

Takođe, imovina Srpske pravoslavne crkve i i srpski srednjovekovni spomenici dobili bi, po njegovom rešenju, funkcionalnu autonomiju, odnosno njima bi upravljao srpski Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ili organ na Kosovu i Metohiji kojeg bi plaćala Srbija.

„Blic“ navodi da je predsednik Vučić nedavno javno izdvojio Kutlešićev predlog. „Iznenađen sam onim što je govorio. Da smo imali te pameti pre 10, 15 ili 20 godina, možda bi neke stvari bile drugačije“, rekao je Vučić.

Kutlešić objašnjava da bi Kosovo dobilo i stolicu u Ujedinjenim nacijama, ali da bi Srbija napravila obavezujući sporazum da u međunarodnim organizacijama ne bi mogli da glasaju jedni protiv drugih.

Deo njegovog predloga je da se konačno rešenje usvoji na međunarodnoj konferenciji na kojoj bi učestovali SAD, Kina, Rusija, Nemačka, Francuska, koje bi bile i njegovi garanti.

Srbija bi morala da zatraži od Brisela garanciju za članstvo u Evropskoj uniji ako bi se takav sporazum potpisao, kaže Kutlešić za „Blic“.

One Response to “Blic: Kutlešić predlaže realnu uniju Srbije i Kosova”

  1. jaki каже:

    nezna kakvu uniju vama treba s albancima ,kad ni crnogorci koji govore isti jezik ista kultura ,nece sa srbijom u uniju asta ce albanci na tu uniji , albanci imaju sasvim drugu kulturu drugi jezi e sve pstalo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana