Blagojević : Milijardu evra za obnovu 100 zdravstvenih ustanova Tanjug

Objavljeno: 17.08.2019. 11:10 Izmenjeno: 17.08.2019. 11:10

Novac za rekonstrukciju obezbeđen je uglavnom iz kredita i budžeta. Nedavno je ratifikovan kredit Razvojne banke Saveta Evrope od 200 miliona, obezbeđen je kredit od 54 miliona evra za gradnju „Tiršove dva“, 430 miliona evra za KCS

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova koje bi trebalo da se završe u naredne četiri godine biće uloženo milijardu evra, pišu „Novosti“, a direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da je ovim projektom obuhvaćeno oko 100 ustanova širom Srbije – od domova zdravlja do kliničkih centara.

U nekima su radovi završeni ili se privode kraju, a u nekima počinju ili se pripremaju javne nabavke.

U tri službe KBC Zemun: neurologiji, poliklinici i pedijatriji, završetak radova se očekuje na jesen. Samo ova građevinska investicija ne računajući medicinsku opremu premašila je tri miliona evra, kaže Blagojević za „Novosti“.

„U opštim bolnicama u Leskovcu, Loznici, Gornjem Milanovcu i Specijalnoj bolnici „Mataruška banja“ radovi su u toku“, objašnjava on.

U pripremi je, kako dodaje, projektno-tehnička dokumentacija za kompletnu obnovu još 18 odsto bolnica.

Na jesen bi trebalo da počne obnova Klinike za neurohirurgiju KCS, gde se već radi na izgradnji jedne od dve kule.

„Krajem godine ili početkom sledeće počeće i rekonstrukcija Infektivne klinike KCS, a u prvim mesecima 2020. i Instituta za majku i dete „dr Vukan Čupić“, kaže Blagojević.

Radovi se nastavljaju u Urgentnom centru na kojem je urađena fasada, zamenjena stolarija i adaptirano potkrovlje u koje su preseljene doktorske sobe, da bi se na nižim spratovima obezbedili novi kapaciteti za pacijente.

Priprema se i izgradnja novog krila zgrade Centra za radiologiju i magnetnu rezonancu KCS, a proširenje podrazumeva i nabavku novih aparata.

„Nabavljena je oprema za Dečju kliniku u Tiršovoj, gde će na jesen biti otvoreno jedno krilo, zatim deo opreme za KBC „Dr Dragiša Mišović“. I za institut za ginekologiju i akušerstvo u Visegradskoj, Urgentni centar i neurohirurgiju KCS nabavljeni su novi aparati“, rekao je Blagojević.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana