Bivši policajac Dejan Pantić biće prebačen u kućni pritvor, pušten i Nikola Nedeljković tanjug

Objavljeno: 28.12.2022. 11:33 Izmenjeno: 29.12.2022. 09:43

Priština ga sumnjiči da je učestvovao u napadu na prostorije centralne izborne komisije na severu Kosovske Mitrovice.

Bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić, koji je ranije ovog meseca uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, biće prebačen u kućni pritvor, saznaje Tanjug. Pantić je uhapšen 10. decembra, a dva dana kasnije mu je određen jednomesečni pritvor. Priština ga sumnjiči da je učestvovao u napadu na prostorije centralne izborne komisije na severu Kosovske Mitrovice.

Advokat Nebojša Vlajić, branilac bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, koji je ranije ovog meseca uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, potvrdio je za Tanjug da je njegovom klijentu sudski pritvor zamenjen kućnim. „Službeno nam je potvrđeno, dobili smo mejl, da je sudski pritvor koji je Dejanu bio izrečen zamenjen kućnim i trajaće po prvobitnom rešenju o pritvoru do 9. januara“, rekao je Vlajić i dodao da će se nakon isteka tog roka o pritvoru ponovo odlučivati. On je dodao da nema informacija o tome gde se Pantić trenutno nalazi, sem ranijih službenih obaveštenja po mkojima je bio u bazi kosovske policije u blizini administrativnog prelaza na Jarinju. On je istakao da je ova odluka veliko olakšanje, pre svega za Pantića i njegovu porodicu. „Nije lako imati člana porodice na mestu gde ga vlast drži, a vi ne znate ni gde je ni šta se sa njim dešava ni u kakvom je zdravstvenom stanju ni da li koristi lekove. Takođe, za Pantića će biti lakše da bude sa svojima i da se na jedan drugačiji način posveti odbrani od ovih lažnih optužbi. Prema tome mi ćemo narednih dana videti šta tu može da se preduzme. Svakako je ovo olakšanje za sve“, naglasio je Vlajić. Naglašava da će naredni postupci odbrane zavisiti od toga na čemu će insistirati javni tužilac i sud. „Mi ćemo odbranu prilagoditi njihovim radnjama, a šta će oni učiniti to je u ovom trenutku rano da se kaže“, zaključio je Vlajić.

Supruga uhapšenog bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića na KiM, Suzana Pantić, kaže da porodica još nema nikakvu informaciju kada bi on mogao da bude prebačen u kućni pritvor, ali da ga očekuju i da su veoma srećni. Porodica Pantić je danas najsrećnija na svetu, rekla je ona za Tanjug. „Očekujemo ga, ali kada će doći, ništa još ne znamo. Nemamo nikavu informaciju o njegovom transportu do bolnice ili do kuće“, rekla je Pantićeva. Supruga Dejana Pantića je rekla da se danas prvi put čula posle 20 dana sa njim i dodala da nije očekivala da će Vrhovni sud doneti odluku da bude prebačen u kućni pritvor. Ona je potvrdila da joj se posle dobrih vesti javio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Predsednik me je zvao odmah posle advokata koji nam je dao vest, samo da nas pita kako smo i da li smo se obradovali. Ne postoje dovoljno velike reči zahvalnosti i predsedniku Vučiću i Kancelariji za KiM, srpskom narodu sa severa, Kriznom štabu, svima koji su bili sa nama u ovoj agoniji“, rekla je Suzana Pantić. Kako je kazala, nema nikakvih informacija o drugoj dvojici uhapšenih policajaca, Slađanu Trajkoviću i Marku Adžiću. „U kontaktu smo, ali jutros se nisam čula sa članovima njihovih porodica“, rekla je Pantićeva. Advokat Dejana Pantića Nebojša Vlajić potvrdio je ranije danas za Tanjug da je njegovom klijentu sudski pritvor zamenjen kućnim i dodao da nema informacije o tome gde se Pantić trenutno nalazi. Bivši pirpadnik kosovske policije Dejan Pantić uhapšen je 10. decembra, a dva dana kasnije mu je određen jednomesčni pritvor. Takozvane prištinske institucije ga sumnjiče da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije na severu Kosovske Mitrovice.

Prištinski Reporteri objavio je deo rešenja Osnovnog suda u Prištini prema kome se bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću zatvorski pritvor zamenjen kućnim do 9. januara 2023. godine. Kako navodi list, specijalni tužilac u Prištini Afrim Šefkiu zatražio je ublažavanje mera bezbednosti Pantiću, što je odlukom pretpretresnog sudije Mentora Bajraktarija odobreno. Ovom odlukom naloženo je kosovskoj policiji da Pantića odvede sa Jarinja i pošalje ga kući. Predlog Šefkiua bazira se na činjenici da je istraga protiv osumnjičenog u toku. Kao razlog prebacivanja iz zatvorskog u kućni pritvor navedeno je i Pantićevo zdravstveno stanje, kao i potreba da se podvrgne lekarskim pregledima. Bajraktari je ocenio da će i merom kućnog pritvora biti osigurano prisustvo okrivljenog u postupku i da neće biti narušeno uspešno i redovno sprovođenje krivičnog postupka. Pantić je uhapšen 10. decembra, a dva dana kasnije mu je određen jednomesečni pritvor.

Mladić Nikola Nedeljković (20) iz Beograda, koga je na Vidovdan uhapsila kosovska policija na Gazimestanu, pušten je na slobodu i nalazi se na putu za Beograd, saznaje Tanjug. Nedeljković je 6. septembra osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog „izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti“, posle čega je dva meseca proveo u pritvoru. Početkom decembra, Apelacioni sud u Prištini je smanjio kaznu Nedeljkoviću.

Advokat Nikole Nedeljkovića (20) Jovana Filipović potvrdila je za Tanjug da je Nedeljković pušten iz pritvora u kosovskoj Mitrovici i da je na putu ka centralnoj Srbiji. Ona je kazala da je Nedeljković pušten oko 10 sati u pratnji policije, kao i da se još nije sastao sa porodicom. „Morao je da napusti Kosovo i ima zabranu ulaska na Kosovo koja će trajati godinu dana“, rekla je Filipović. Nedeljković je uhapšen 28. juna na gazimestanu i osuđen na zatvorsku kaznu od osam meseci zbog navodnog „izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti“. Proveo je dva meseca u pritvoru, a početkom decembra, Apelacioni sud u Prištini je smanjio kaznu Nedeljkoviću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana