BiH: Prva nosila pantalone u Živinicama, sada vozi u 83-oj Tanjug

Objavljeno: 10.02.2018. 15:16 Izmenjeno: 10.02.2018. 15:16

Fadila Ikanović iz Živinica ima 83 godine i još aktivno vozi auto, nakon što je celokupni radni vek provela kao automehaničarka.

 

„Nezavisne novine“ navode da je ova baka bila prva žena koja je 1966. godine položila vozački ispit u Živinicama, išla je na relije, a takođe je bila i prva žena koja je u tom gradiću u severoistocnoj Bosni počela da nosi pantalone, rušeći društvene predrasude.

Navodi se da je Fadila imala osmoro braće i sestara i svi su završili neke zanate, ona je htela da se školuje za automehaničara, ali je rodbina ubedila majku da to nije za ženu. Fadilu su upisali u tadašnju trgovačko-tekstilnu školu koju je uspešno završila, nakon čega je diplomu darovala rodbini, a ona sa bratom počela da popravlja automobile.

„Naradila sam se kao automehaničar. Cele Živinice znaju da ja to znam i razumem se. To je bila moja velika želja i meni nije bilo to teško. Stvarno sam se naradila puno. Namenjala sam se i kola i kombija, svega“, rekla je Fadila banjalučkom listu i dodala da ni sama ne zna koliko je autom prešla kilometara.

Fadila je kazala da je za 52 godine vozačkog staža platila samo dve saobraćajne kazne. Kako kaže, išla je na brojne reli trke, sa kojih nosi prelepa sećanja.

„Obavezno reli. To je bilo auto-moto društvo iz Živinica. Sutjeska, Novi Sad, Brčko… Svugde. Volela sam najviše stara kola da kupim. Samo sam jednom kupila “stojadina“. U Beograd otišla i uplatila ga 1975. godine. Malo sam ga vozila, deca su više. Ja volim kombije“, kazala je ova vitalna starica.

Navodi se da Fadila automobil vozi bez ikakvih problema iako je već zašla u devetu deceniju života i živi sa jednim bubregom, jer je drugi dala bratu.

„Kada bih primetila da bi mi se malo zavrtoglavilo, ne bih sela više za volan. Obišla sam ja celu Nemačku kolima i celu bivšu Jugoslaviju. Nema mesta i sela gde ja nisam bila. U svakom selu sam napravila po jednu kuću“, ispričala je kroz smeh.

„Nezavisnim“ se pohvalila i da zna da lepi keramiku, kreči zidove i pravi od drveta razne predmete.

Njena ćerka Mirzeta Ikanović kazala je da je ponosna na majku koja je svestrana žena.

„Ona pravi kućice za ptičice, za kuce, stoliće. Poklanja to. Uvek ima neku zanimaciju. Onda postavi cirkular na sto i kaže: Hajde, Mirzeta, da prerežemo ovu dasku. Ja kažem: Ne, ne. Ne smem. Nisam ja za to i te fizičke poslove“, rekla je Mirzeta i dodala da ni sijalicu u kući nikada nije promenila, jer je to radila uvek Fadila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana