Beogradski sajam knjiga od 20. do 27. oktobra Beoinfo

Objavljeno: 03.10.2019. 16:00 Izmenjeno: 04.10.2019. 11:02

Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod pokroviteljsvom Grada Beograda.

Ovogošnja 64. manifestacija održava se pod sloganom „Pismo = Glava”, uz učešće 500 izdavača iz celog sveta, najavili su danas organizatori u Skupštini grada.

Gradski sekrtetar za kulturu Ivan Karl je istakao da je Beogradski sajam knjiga jedna od najvećih manifestacija kulture zemlji i regionu.

Takođe, kako je naveo, reč je i o najdugovečnijoj kulturnoj manifestaciji na ovim prostorima, kao i najposećenijem sajmu knjiga u Evropi, posle Frankfurtskog, sa oko 200.000 ulazaka.

– To jeste mera emocije ili ljubavi prema knjizi, ne samo građana iz svih delova Srbije već i svih naših dragih gostiju iz inostranstva – ukazao je resorni sekretar.

On je dodao da je ovogodišnji počasni gost sajma Arapska republika Egipat koja će, prema njegovim rečima, na sajmu predstaviti fragmente svoje višemilenijumske istorije.

Sajam knjiga je, takođe i jedan od obrambenih mehanizama od moderne tehnologije, podvukao je Karl i pozvao sugrađane i goste prestonice da posete ovogodišnju smotru i uživaju u čitanju sa papira.

– Sajam knjiga u Beogradu je jedan od velikih odbrana ne samo knjige, već i kulture uopšte, istakao je predsednik Odbora sajma knjiga Dušan Kovačević i izrazio želju da mladi i deca private knjigu kao svog najvećeg prijatelja.

On je istakao da će na sajmu pored domaćih izdavača pojaviti i oko 60 izdavača iz regiona i drugih delova sveta, uz domaćinstvo republike Egipat. Takođe da će na ovogodišnjem sajmu posebna pažnja biti usmerena na ostvarenja Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, koji obeležavaju značajne godišnjice.

Ambasador Arapske republike Egipat Amr Alguvejli je zahvalio na ukazanoj časti da njegova zemlja bude počasni gost Sajma knjiga u Beogradu, kao i organizatoru, kako je rekao, na prelepom logotipu ovogodišnje smotre koja predstavlja hijeroglife u portretu kraljice Nefertiti.

On je istakao da pisci šire ideju prijateljstva među ljudima, kao i očekivanje da će ovogodišnja smotra knjige dodatno približiti srpski i egipatski narod. Takođe je prestavio nekoliko autora sa čijim delima će beogradska publika imati priliku da se upozna u okviru 64. manifestacije.

Urednik programa sajma knjiga Vule Žurić je ponovio da je Beogradski sajam knjiga najveća kulturna manifestacija u našoj zemlji.

– Kroz druženje sa knjigom tih osam dana trajanja sajma, mi živamo u kulturi i bivamo njen sastavni deo. Na ovogodišnjem sajmu će se održati niz tribina koji će biti posvećene velikanima, ne samo srpske već i svetske književnosnosti, kao što su Danilo Kiš i Milorad Pavić. Biće razgovori o Oskaru Daviču i Aleksandru Sergejeviču Puškinu, koji su posvećeni njihovim značajnim godišnjicama, ali i sa Emirom Kusturicom, kao i drugim filmskim rediteljima na temu koliko je književnost uticala na njihov opus, kao razgovor sa Ljubivojem Ršumovićem – najavio je Žurić.

Tradicionalni Školski dan ove godine biće organizovan u četvrtak, 24. oktobra, kada će deca iz cele Srbije i regiona biti u prilici da po povoljnim cenama posete Beogradski sajam knjiga, uz poseban program u sali „Dobrica Erić”, zaključio je Žurić.

Pojedinačna ulaznica je 250 dinara, a kolektivna 150 dinara, najavili su organizatori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana