Beograd svetlosti u KC Grad Tanjug

Objavljeno: 30.01.2019. 11:17 Izmenjeno: 30.01.2019. 11:17

Manifestacija „Beograd svetlosti“ biće održana od 4. do 9. februara u Kulturnom centru „Grad“ pod sloganom „Zamisli svetlost“.

Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetničkih grupa i kolektiva, svojim dinamičnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisaće galeriju KC Grada i svake večeri publici ponuditi sasvim drugačije iskustvo.

Sa namerom da zaobiđe tematske okvire, „Beograd svetlosti“ se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljavanjem i promišljanjem pa će se među učesnicima naći umetnici, naučnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzičari.

Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se prepliću umetnost, nauka i tehnologija, učesnici će se poigrati se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost, najavili su organizatori.

Program će otvoriti performans „The box| q/ti/ja“ umetničke grupe „Radio.Nica“, a sledi svetlosna instalacija „Luminiscencia“ vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba, zatim sinergetski svetlosno-zvučni performans „Talasi“ vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirović i argentinskog trubača Leonela Kaplana.

Njihov performans biće prolog za predavanje „Svetlosna tkanja u Sunčevom sistemu“ na kome će astrofizičarka Nataša Todorović govoriti o neobičnim putanjama nebeskih tela u svemiru, a upravo je to njeno predavanje poslužilo kao inspiracija za „Talase“.

Na programu će biti i svetlosna instalacija i performans „Iskra.Kozma“ iza koga stoji podmladak domaće umetničke scene – kolektiv „Lansiranje“, a tu je i izložba „Politike predstavljanja“ engleskog umetnika Marka Brogana.

Poslednji dan „Beograda svetlosti“ rezervisan je za radionicu „Svetlucanje“ na kojoj će najmlađi imati priliku da izraze svoju kreativnost.

Manifestaciju zatvara „Lightscapes“, javna diskusija o osvetljenju u gradu koju će voditi „Beogradski svetlosni detektivi“, koji će pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim građanima organizovati „svetlosnu šetnju“ kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana