Beograd se seća slavnih predaka i saveznika Studio B,Tanjug,Beoinfo

Objavljeno: 01.11.2018. 14:48 Izmenjeno: 01.11.2018. 21:17

Beograd nije zaboravio svoje pretke koji su se žrtvovali da mi danas živimo u slobodi, a ni saveznike koji su nam bili prijatelji i iskreni saborci u tamnim danima svetske istorije, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

foto Beoinfo/Predrag Mitić

On je to rekao u obraćanju uoči početka scensko-muzičkog spektakla „Beogradske sene“ na platou ispred Skupštine grada, a povodom obeležavanja sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

„Danas je veliki dan za Beograd i Srbiju jer se navršava 100 godina od kad je srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodila prestonicu Kraljevine Srbije, što je bio i formalni kraj rata na ovim prostorima“, istakao je gradonačelnik.

Danas još jednom, rekao je, „odajemo poštu onima koji su dali svoje živote za slobodu koju mi danas živimo, a time kažemo hvala svim vojnicima i večna slava milionima ljudi koje je odneo rat“.

 

Beograd je u Prvom svetskom ratu, podsetio je Radojičić, bio jedan od najrazrušenijih gradova Evrope, ali se podigao kao i mnogo puta u istoriji.

radojicic beogradske sene mala beoinfo

foto Beoinfo

Gradonačelnik je podsetio i da je, dve godine posle oslobođenja, srpska prestonica za hrabrost u ratu odlikovana francuskim Krstom viteza legije časti – ordenom koji imaju samo još Lijež i Luksemburg.

Prisutnima ispred Skupštine grada obratio se i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević koji je rekao da je „srpski vojnik već na samom početku rata postao prepoznatljiv kao poseban tip ratnika, što je potvrđeno mnogim podvizima znanih i neznanih junaka“.

dani slobode Beograd 111 2018 photo Predrag Mitic

foto Beoinfo/Predrag Mitić

Prema njegovim rečima, srpska vojska, koja je tri godine pre oslobađanja Beograda svesno krenula putem albanske golgote, postala je simbol nesalomivog duha i slobodarske ideje, a kasnije, primer koji je inspirisao Šarla de Gola u borbi protiv nacističkog zavojevača izvan Francuske u Drugom svetskom ratu.

„Danas je pravo vreme da, pojedinačno i zajedno, damo primer da visoko postavljeni ideali naših predaka nisu simbol njihove naivnosti, a svesna žrtva našeg naroda nije nedovoljno promišljen potez“, rekao je Ðorđević.

On je pozvao građane da više nego ikada slede predsednika Aleksandra Vučića i budu međusobno složni i solidarni, da slede principe koji su u našem interesu, da grade društvo jednakih prava, da snažnije nego ikada branimo državni integritet i teritorijalni suverenitet, pravo i pravdu.

„Istovremeno, pružimo ruku saradnje i pomirenja svima koji nas okružuju jer smo suočeni sa istim problemima u okruženju savremenih uslova globalizma“, rekao je on. Vreme je, zaključio je ministar, „da budemo pravi sinovi naših otaca i dostojni žrtve naših predaka čija je veličina nesaglediva“.

Nakon obraćanja Radojičića i Ðorđevića na platou ispred Skupštine grada počeo je scensko-muzički spektakl „Beogradske sene“ koji, kako je gradonačelnik rekao, dočarava muke i stradanja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana