Beograd na Trgu Republike uz Bregovića i trubače dočekao Srpsku novu godinu tanjug

Objavljeno: 14.01.2023. 09:54 Izmenjeno: 14.01.2023. 10:27

Doček su organizovali Grad Beograd i produkcijska kuća Skaj mjuzik.

foto tanjug

 

Srpsku novu godinu dočekali su sinoć mnogobrojni Beograđani i gosti na ispunjenom Trgu Republike, uz nastup Gorana Bregovića i Orkestra svadbi i sahrana, sa pevačima Mladenom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem. Bregovićevi muzičari su počeli sa „Čaje šukarije“, izvevši potom „Za Beograd“, „Predsedniče halo“, „Gas, gas“, „Ovo je Balkan“ i druge pesme obojene trubačkim zvukom i ritmom, razmrdavši posetioce u prohladnoj večeri. Tifa se pridružio koncert majstoru Bregoviću na velikoj pozornici za hitove Bijelog dugmeta „Radi radio“, „Za Esmu“, „Meni se ne spava“, a prisutni su se posebno pridružili u pevanju pesme „Lipe cvatu“. Pred hiljadama posetilaca nastup je nastavljen sa još jednim dugmetovim pevačem Alenom Islamovićem koji je otpevao „Doživjeti stotu“, „Napile se ulice“ i „Ipak, poželim neko pismo“. Beograđani, od kojih su mnogi došli sa decom, horski su se pridružilii Islamoviću u „Bosancu“, „Na zadnjem sjedištu moga auta“ i „Ai ti me iznevjeri“ , dok je „Ne spavaj mala moja“ rasplesala brojne u gomili. U susret ponoći Bregović je sa svojim svircima otpevao „Mjesečinu“, „Jeremiju“ i „O bela ćao“, da bi u finalu stigao „Kalašnjikov“. Nakon što je Bregović sa Beograđanima krenuo da odbrojava deset sekindi pred ponoć stigao je raskošni višeminutni vatromet. Koncert je nastavljen i posle ponoći sa Islamovićem i Vojičićen u „Ajdemo u planine“, „Đurđevdanom“, „Ima neka tajna veza“ i dalje. Posetioce je pre nastupa Bregovića zagrejao raapoloženi nastup trubača Elvisa Bajramovića, pobednik prošlogodišnjeg Sabora trubača u Guči, koji je izveo niz narodnih pesama i obrada svetskih pop hitova. Doček su organizovali Grad Beograd i produkcijska kuća Skaj mjuzik.

Ponoćnom liturgijom u okviru koje je služen moleban odnosno praznično bdenje, u Hramu Svetog Save dočekana je srpska Nova godina po julijanskom kalendaru. I ove godine tradicionalno je služena liturgija sa molebanom kojoj je prisustvovao veliki broj građana svih generacija, kao i roditelji sa malom decom. Srpska Nova godina je i ispred Hrama Svetog Save dočekana u prazničnom raspoloženju i dobroj atmosferi, uz kuvano vino. U ponoć je upriličen vatromet i laserske projekcije sa Kule Beograd koji su označili dolazak srpske Nove godine, dok su građani na trgu Republike Novu godinu dočekali uz koncert Gorana Bregovića, uz koga je nastupio specijalni gost Mladen Vojičić Tifa. Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, slavi se 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom. Iako nije zvanična Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji. Zanimljivo je da tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Škotske. Većina ljudi smatra da se ova Nova godina slavi kao starokalendarska, prema vremenu koje je ustanovio Julije Cezar. Iako se najčešće naziva Pravoslavnom jer je slave uglavnom pravoslavni narodi, pa čak i deo pravoslavne zajednice u Japanu, kod nas ona ima poseban značaj jer je nastala kao znak otpora prema onima koji su pokušavali da uzdrmaju srpski identitet. U ponoć, uz Novu godinu, počela su i dva velika pravoslavna praznika – Mali Božić i dan svetog Vasilija Velikog.

Beograd je u novu 2023. godinu po julijanskom kalendaru uplovio uz višeminutni vatromet i laserski šou sa Kule Beograd Senzacionalnim vatrometom sa Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, koji je ispaljivan sa čak 20 spratova, u Beogradu na vodi dočekana je srpska Nova godina. Neposredno nakon grandioznog odbrojavanja poslednjih 10 sekundi stare godine po julijanskom kalendaru, tačno u ponoć, sa Kule Beograd, novog simbola naše prestonice, usledio je impresivni višeminutni vatormet, kao i svetlosni šou nekoliko desetina lasera, bimova i LED strobova. Ovaj spektakl na nebu iznad Save propraćen je zvucima trube čuvenog Dejana Petrovića, koji je svojom muzikom proslavio Srbiju širom sveta. Drugi po redu multimedijalni šou na Sava Promenadi u razmaku od samo dve nedelje pokazao je da Beograd na vodi, pored toga što nesumnjivo predstavlja destinaciju svetske klase, s velikom pažnjom pristupa i obeležavanju datuma značajnih za našu zemlju, a doček srpske Nove godine je svakako jedan od njih. Kao i prilikom prethodnog dočeka, i ovaj novogodišnji spektakl organizovan je u saradnji sa kompanijom „Fireworks by Gruči“, svetskim liderom u pirotehničkim događajima koji je oborio čak 11 Ginisovih rekorda u oblasti vatrometa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana