Beograd će se odužiti maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu Beoinfo

Objavljeno: 09.05.2016. 11:59 Izmenjeno: 10.05.2016. 11:15

Vesić: Beograd će se, na predlog ministra Stefanovića, odužiti sovjetskim herojima maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio da će Grad Beograd na prvoj narednoj sednici Skupštine grada, već tokom maja,  prihvatiti inicijativu koju je pre nekoliko meseci podneo ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kao građanin Beograda, da „sovjetski heroji maršal Fjodor Ivanovič Tolbuhin i general Vladimir Ivanovič Ždanov dobiju u Beogradu ulice koje su dostojne njihovog dela i onoga što su učinili za oslobođenje našeg grada”.

– Nebojša Stefanović je podneo inicijativu da se ispravi nepravda naneta oslobodiocima Beograda maršalu Tolbuhinu i generalu Ždanovu kada su promenjeni nazivi ulica koje su decenijama nosile njihova imena da bi potom, kada je bivšoj vlasti postalo jasno da je napravila grešku, bili dodatno poniženi tako što su im po njima nazvane ulice na periferiji grada. Ministar Stefanović je u svom pismu podsetio na veličinu dela ovih sovjetskih heroja i obavezu našeg društva da njihovo delo pamtimo i da se dostojno odužimo kako njima tako i Crvenoj armiji, koja je dala odlučujući doprinos oslobađanju Beograda od nacističkog okupatora – rekao je Goran Vesić i dodao da je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda prihvatila ove predloge.

Vesić je rekao da će Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica biti predloženo da dosadašnja ulica Goce Delčeva na Novom Beogradu dobije ime bulevar maršala Tolbuhina, a Pohorska ulica da dobije ime ulica generala Ždanova. On je dodao da maršal Tolbuhin i general Ždanov zaslužuju dostojnije ulice od onih koje su im dodelile bivše vlasti u Ripnju i na Lazarevačkom drumu na Čukarici i da su „predložene ulice na Novom Beogradu zaista pravi način da se odužimo ovim herojima”.

– Danas, kada Evropa slavi 71. godišnjicu pobede nad fašizmom i Dan Evrope, koja je stvorena na temeljima antifašizma, slobode i demokratije, Grad Beograd se pridružuje ovoj proslavi porukom da se seća heroja Drugog svetskog rata koji su dali odlučujući doprinos pobedi nad fašizmom u Srbiji – rekao je Vesić i dodao da je antifašistički pokret u bivšoj Jugoslaviji bio najsnažniji u čitavoj od nacista porobljenoj Evropi, čime smo dali veliki doprinos pobedi nad fašizmom.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da je odluka da se promeni ime ulici Goce Delčeva prirodna, s obzirom na to da Delčev, koji je bio osnivač, vođa i ideolog MRO (Makedonska revolucionarna organizacija) 1893. a potom i BMORO (Bugarska makedonsko-odrinska revolucionarna organizacija), nije zadužio ni Srbiju a ni Beograd svojim delima.

„Politika organizacija kojima je rukovodio Delčev bila je izrazito antisrpska, tako da nema razloga da Delčev ima ulicu u Beogradu, bez obzira na to što mi poštujemo koliko on znači drugi narodima”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana