Bajden zvanično objavio kandidaturu za reizbor tanjug

Objavljeno: 26.04.2023. 09:25 Izmenjeno: 26.04.2023. 09:58

“Hajde da završimo posao“, odnosno “Let’s finish the job“. “Sindikalni radnici će završiti posao“, rekao je Bajden.

 (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

Američki predsednik Džozef Bajden  je zvanično pokrenuo svoju kampanju za reizbor, pozivajući Amerikance da mu daju još četiri godine da, kako je naveo, „završi ono što je započeo“. Bajden je nameru da se kandiduje na izborima 2024. zvanično objavio u video snimku na dan kada je pre četiri godine saopštio da će ući u predsedničku trku kako bi „izlečio dušu nacije“ nakon predsedništva Donalda Trampa. „Svaka generacija je imala trenutak kada je morala da se založi za demokratiju. Da se založi za svoje osnovne slobode. Verujem da je ovo naš. Zato se kandidujem za reizbor za predsednika Sjedinjenih Država“, naveo je Bajden. Slogan koji se može videti na kraju klipa glasi Bajden-Haris, što potvrđuje da će trenutna potpredsednica SAD Kamala Haris, u slučaju Bajdenovog reizbora, ostati na toj funkciji. U video klipu on se osvrnuo i na “MAGA ekstremiste“, pri čemu je MAGA akronim za “Make America Great Again“, odnosno, “Hajde da učinimo Ameriku velikom ponovo“, što je slogan koji koriste pristalice bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Bajden ih je u promotivnom snimku nazvao “ekstremistima“, i poručio da oni “diktiraju odluke o zdravstvenoj zaštiti koje žene mogu da donose, zabranjuju knjige i govore ljudima koga smeju da vole“. Kako navodi AP, on će imati lak put do pobede za nominaciju svoje Demokratske stranke, bez ozbiljnih rivala. S druge strane, nedavne ankete pokazuju da Bajdenova odluka da se kandiduje izaziva podele unutar te stranke i na nacionalnom nivou, pa tako nedavna anketa En-Bi-Si Njuza pokazala je da 70 odsto Amerikanaca i nešto više od polovine demokrata veruje da on ne bi trebalo da se ponovo kandiduje. Većina onih koji su rekli da Bajden ne bi trebalo da se kandiduje naveli su njegove godine kao glavni razlog. Bajden, koji bi na kraju drugog mandata imao 86 godina, smatra da njegova dostignuća u prvom mandatu i više od 50 godina političkog iskustva u Vašingtonu vrede više od zabrinutosti zbog njegovih godina.

Predsednik SAD Džozef Bajden je izjavio da ekonomski plan koji sprovodi njegov tim funkcioniše, i da se sada “posao mora završiti“. Obraćajući se javno prvi put od kako je saopštio da se kandiduje za reizbor za predsedničku funkciju, on je naveo da je “jedna od prvih stvari“ koje je uradio bila je usvajanje “plana za spas Amerike“, koji je pomogao da se “nacija spasi od pandemije“. Kako navodi Bi-Bi-Si, on je u govoru pred članovima Severnoameričkog sindikata građevinskih radnika (NABTU) u Vašingtonu, izbegavao da direktno pomene svoju kandidaturu, ali da je učestalo koristio ono za šta se pretpostavlja da će biti slogan te kampanje – “Hajde da završimo posao“, odnosno “Let’s finish the job“. “Sindikalni radnici će završiti posao“, rekao je Bajden. Teme na koje se fokusirao bile su infrastruktura, značaj sindikata i njegova promocija politike koja podstiče veću potrošnju robe američke proizvodnje, preneo je Gardijan. Navodi se da su prisutni skandirali: “Još četiri godine! Još četiri godine!“.

Samo dan nakon što je aktuelni američki predsednik Džozef Bajden objavio da će se kandidovati na izborima 2024. godine za još jedan mandat u Beloj kući, objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da 70 odsto Amerikanaca i 51 odsto demokrata smatra da on ne bi trebalo da traži reizbor. Gotovo polovina njih kao razlog navodi Bajdenove godine, prenosi BBC. Bajden je već najstariji predsednik u istoriji SAD, a ukoliko bi pobedio na reizboru, bio bi inaugurisan u 82. godini i završio svoj drugi četvorogodišnji mandat sa 86 godina. Prema podacima američke vlade, prosečan preostali životni vek 82-godišnjeg muškarca je 6,77 godina, sa osam odsto šanse da umre u narednih 12 meseci. Politički konsultant Bob Šrum, direktor Centra za političku budućnost i bivši viši savetnik u predsedničkim kampanjama demokrata Ala Gora i Džona Kerija rekao je da će pitanje starosti postati problem samo ako Bajden napravi „ozbiljnu“ grešku. Ukoliko se to dogodi, republikanci, koji već pokušavaju da pojačaju svaki Bajdenov gaf, biće spremni da iznesu argument da Bajden više nije sposoban za predsednika. Prošle godine, 54 republikanca u Predstavničkom domu potpisala su pismo koje su uputili Beloj kući i u kojem su izrazili zabrinutost zbog kognitivnog stanja Bajdena i zahtevali da on uradi test za demenciju. U pismu je naveden niz Bajdenovih grešaka i pogrešnih izjava tokom njegovog predsedništva. Bivši američki predsednik, Donald Tramp, koji je trenutno vodeći kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2024, rekao je prošle godine da Bajden ne može da govori jasno. Tramp je prikazao video sa Bajdenovim gafovima na oktobarskom predizbornom mitingu za Kongres u Arizoni, navodeći da Bajden ne može jasno da razmišlja. Džim Mesina, koji je vodio kampanju za reizbor Baraka Obame 2012. godine, ukazao je da je Tramp samo četiri godine mlađi od Bajdena. Bajden je uvek potcenjen, rekao je Šrum, podsećajući da je tako bilo i na izborima 2020. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana