Aukcija boce vina sazrelog u kosmosu, očekuje se 1,0 mln $ Tanjug

Objavljeno: 05.05.2021. 09:32 Izmenjeno: 05.05.2021. 11:14

Aukcijska kuća Kristis (Christie`s) stavila je na privatnu prodaju bocu finog francuskog vina koje je, u okviru eksperimenta vinogorja Bordo, 14 meseci sazrevalo u Zemljinoj orbiti, a procenjuje se da bi cena mogla da dostigne milion dolara.

Ova ponuda bez presedana vina Petrus berbe 2000. godine, ekskluzivnog crvenog vina svetske klase proizvedenog od grožđa Merlot u vinoroskom regionu Pomerol u Bordou, objavljena je u utorak u Londonu, izveštava Rojters.

„Ova boca Petrusa 2000 predstavlja važan korak u naporima za razvojem i izučavanjem procesa zrenja vina“, naveo je u saopštenu Tim Triptri, direktor međunarodnog odeljenja za vino i žestoka pića u Kristisu.

Prihod će ići privatnoj evropskoj raketnoj kompaniji Spejs Kargo Anlimited, koja je lansirala 12 boca Petrusa 2000 na put do Međunarodne svemirske stanice u novembru 2019. godine, u okviru serije eksperimenata u vinogradarstvu i mikrogravitaciji.

Desetak boca Petrusa vraćeno je na Zemlju sa svemirske stanice u januaru ove godine u kargo kapsuli SpejsIks nakon što je u orbiti, na udaljenosti od 300 miliona kilometara od Zemlje, provelo skoro 440 dana.

Nakon povratka u Bordo, na Institutu za istraživanje vina i vinove loze otvorena je jedna boca vina radi testa „na slepo“ tokom kojeg je desetak vodećih enologa poredilo ukus sa uzorkom Petrusa iste berbe koje je sazrevalo na Zemlji.

Oba uzorka su ocenjena sa 98 bodova, iako stručnjaci tvrde da su osetili razliku u ukusima.

Iz Kristisa su naveli da je u okviru privatne prodaje ponuđena jedna flaša iz „svemirske kolekcije“ za kupovinu odmah, zajedno sa bocom „zemaljskog“ originalnog Petrusa 2000, plus dekanter, set čaša i vadičep napravljen od meteorita.

Jedna boca berbe Petrus 2000, sa imanja od 28 hektara koje proizvodi samo oko 30.000 flaša godišnje, obično košta 5.366 američkih dolara, a jedna je prodata na aukciji 2018. godine za 51.660 dolara, prema podacima sa Vinovesta, platforme za investiranje u vinogradarstvo i proizvodnju vina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana