Arhiv Jugoslavije obeležio 68 godina postojanja Tanjug

Objavljeno: 19.01.2018. 17:42 Izmenjeno: 19.01.2018. 17:42

Arhiv Jugoslavije obeležio je danas 68 godina postojanja promocijom još jedne knjige iz edicije „Dokumenta o spoljnoj politici Jugoslavije“.

 

Reč je o zborniku dokumenata „Jugoslavija – Sjedinjene Američke Države“ – susreti i razgovori najviših zvaničnika Jugoslavije i SAD, 1955-1980.

Dokumenta objavljena u ovoj knjizi su iz fondova Arhiva Jugoslavije (Kabinet predsednika Republike i Predsedništvo SFRJ), kao i Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije (četiri dokumenta).

Prvi put se dokumenta objavljuju u njihovom integralnom tekstu, na latiničnom pismu, kako su i napisani u originalu.

Pri susretima najviših zvaničnika dve države, u periodu 1955-1980, dominirala su pitanja iz međunarodnih odnosa.

Osim sa šefovima država, predsednik Jugoslavije J.B. Tito često je razgovarao i sa predsednicima vlada, ali i sa ministrima inostranih poslova, te ambasadorima SAD akreditovanim u Jugoslaviji..

U knjizi su predstavljena 42 dokumenta, počev od „Zabeleške o razgovorima predsednika FNRJ Josipa Broza Tita sa američkim ministrom inostranih poslova Džonom Fosterom Dalsom“, od 6. novembra 1955. godine , do „Stenografskih beleški sa razgovora predsednika Predsedništva SFRJ Cvijetina Mijatovića i predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džimi Kartera, održanih 24. juna 1980.“ u Beogradu.

Ta poseta bila je poslednja poseta jednog predsednika SAD Jugoslaviji.

Strukturu knjige čine uvod Miladina Miloševića, uvodna studija o jugoslovensko-američkim odnosima dr Dragana Bogetića, dokumenta od br. 1-42, registar ličnih imena i spisak skraćenica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana