Analitičari: Vlast u Srbiji ne trguje žrtvama Studio B

Objavljeno: 03.05.2017. 19:24 Izmenjeno: 04.05.2017. 13:20

Premijer Vučić danas insistira na izručenju Ramuša Haradinaja, jer je sadašnja vlada totalno promenila odnos prema srpskom stradanju u prošlosti i kompromisi nisu mogući, kažu analitičari.

crkva

Nikada ne smemo prihvatiti kompromise tako što ćemo laž prihvatiti kao istinu, pogotovo kada se radi o tragediji i stradanjima srpskog naroda, kažu za Studio B analitičari Dragomir Anđelković i Željko Cvijanović povodom pisanja Blica  da je Boris Tadić pregovarao sa bošnjačkom stranom da odustane od izručenja Ejupa Ganića, optuženog za smrt najmanje 18 vojnika u Dobrovoljačkoj ulici, a da zauzvrat, bošnjačka strana neće insistirati na pominjanju reči genocid u Skupštinskoj deklaraciji o Srebrenici.

Premijer Vučić danas insistira na izručenju Ramuša Haradinaja, jer je sadašnja vlada totalno promenila odnos prema srpskom stradanju u prošlosti i takva vrsta kompromisa više nije moguća, kažu analitičari.

Ejup Ganić, ratni član muslimanskog predsedništva Alije Izetbegovića, optužen da je kriv za smrt najmanje 18 vojnika JNA  3. maja 1992. u napadu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uhapšen je 1. marta 2010. na aerodromu Hitrou u Londonu. Iako je Srbija p0digla optužnicu i podnela zahtev za izručenje, stvari su, kako piše Blic, u međuvremenu dobile sasvim drugačiji tok. Procena vlasti Borisa Tadića bila je da možemo više da dobijemo odustajanjem od Ganićeve ekstradicije nego njegovim izručenjem, navodi Blic.

Na to pisanje osvrnuo se i premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da mu je Ivica Dačić potvrdio da ima dokaza za to, i zapitao: Pa kako ste to vi štitili Ustav i zakone?

Analitičar Željko Cvijanović nije iznenađen informacijom koja je procurela u javnost o pregovorima Borisa Tadića sa bošnjačkom stranom i odustajanjem od izručenja Ejupa Ganića. Kako kaže, u skorijoj prošlosti dešavale su se i gore stvari, kada su se nacionalni interesi prodavali i za lične potrebe, a sve je to bilo moguće, kako smatra Cvijanović, zato što se na vlast dolazilo uz pomoć Zapada.

Analitičar Dragomir Anđelković navodi da su činjenice koje su dospele u javnost prosto neshvatljive, da su plod neuspešne snishodljive politike prethodne vlasti, koja zauzvrat ništa nije dobila, sem još većih pritisaka posle svakog ustupka.

Premijer Vučić je mnogo toga naučio iz neuspešne politike prethodne vlasti, on   insistira na izručenju Ramuša Haradinaja, smatraju analitičari. On, kako kažu, za razliku od prethodnih vlasti, na pritiske odgovara dinamičnom politikom regionalnog pomirenja, uspostavljanja regionalne ravnoteže, ali i insistira na istini, kažu analitičari i smatraju da lažni kompromisi kao sa Ganićem neće biti mogući u budućnosti.

Inače, 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obeleženo je u Miljevićima u Istočnom Sarajevu tokom kojeg je položeno cveće i služen parastos pripadnicima JNA , koji su u maju 92. stradali u koloni. Ministar u Vladi RS Milenko Savanović kaže da su ove godine odlučili da obeležavanje stradanja bude samo u Miljevićima zbog nekorektnog odnosa vlasti u Sarajevu, koja već godinama ne dozvoljava da se postavi spomen-obeležje sa imenima stradalih na mestu stradanja u bivšoj Dobrovoljačkoj.

Tokom 2. i 3. maja 1992. godine pripadnici snaga lojalnih tadašnjem muslimanskom lideru Aliji Izetbegoviću i paravojnih jedinica ubili su u Sarajevu, u Domu JNA, Radničkom univerzitetu Đuro Đaković, na Skenderiji, u Dobrovoljačkoj ulici i na drugim lokacijama, 42 vojnika i civila JNA, a 73 su ranili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana