Analitičari: Inicijativa Makrona šansa da se prevaziđe zastoj u pregovorima Studio B

Objavljeno: 12.05.2021. 17:42 Izmenjeno: 13.05.2021. 13:15

Savet EU odobrio je novu metodologiju za pristupanje Srbije koja predviđa grupisanje pregovaračkih poglavlja u šest klastera, što povlači i otvaranje više poglavlja istovremeno

Savet Evropske unije odobrio je novu metodologiju za pristupanje Srbije koja predviđa grupisanje pregovaračkih poglavlja u šest klastera. Sagovornici Studija B podsećaju da je to inicijativa francuskog predsednika Emanuela Makrona i ističu da nova metodologija zahteva snažniji fokus na reforme u oblasti vladavine zakona, osnovnih prava, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave, ali i ekonomskih kriterijuma.

Elementi revidirane metodologije proširenja biće predstavljeni našoj zemlji na sledećem sastanku Međuvladine pristupne konferencije na ministarskom nivou koja bi trebalo da se održi u junu, a direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić kaže da je inicijativa francuskog predsednika Emanuela Makrona šansa da se prevaziđe zastoj u pregovorima.

Prihvatanje nove metodologije ukazuje na neku vrstu prestrojavanja unutar EU, kaže politički analitičar Božidar Spasić. Međutim, on smatra da ne postoji boljitak kada je reč o pristupanju naše zemlje.

Pristupni pregovori Srbije počeli su u januaru 2014. godine, a do danas, naša zemlja otvorila je 18 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana