Analitičari: Halilovićeva izjava sve, samo ne slučajnost Studio B

Objavljeno: 21.09.2016. 18:30 Izmenjeno: 21.09.2016. 18:30

Izjava ratnog komandanta armije Bosne i Hercegovine Sefera Halilovića da će Republika Srpska nestati ako referendum o danu državnosti bude održan i dalje je udarna tema, ne samo u regionu. Iz Beograda i Banjaluke stigle su oštre reakcije.

Iz Beograda i Banjaluke stigle su očekivane, oštre reakcije i osude najviših zvaničnika i zajednička poruka da Republika Srpska nije ugrožena. Takav stav podržavaju i analitičari koji smatraju da najnovija varnica nije slučajnost, već deo šire i ozbiljnije akcije, na koju srpski političari sa obe strane Drine moraju da reaguju čvrsto i pre svega mudro.

Da je premijer Aleksandar Vučić ozbiljno shvatio  nastup ratnog komandanta armije BiH, svedoči i dvoumljenje o prevremenom završetku posete NJujorku i povratku u zemlju. Odgovorio je čvrsto, ali bez dolivanja ulja na vatru i ponovio da su razgovori i dogovori najbolji i jedini način za rešavanje svih spornih pitanja, čak i kada se čini da su razlike u mišljenjima nepomirive.

Analitičari  ocenjuju da je Halilovićev nastup sve, samo ne slučajnost i da iza njega stoje krupniji tvorci  scenarija, čiji je jedini cilj da održavaju stalnu tenziju u regionu i provociraju grešku srpske strane, koja mora da ostane dosledna, miroljubiva, ali i čvrsta u odbrani sopstvenih interesa. Najvažnije je, kažu, da nema razloga za strah od novih ratnih sukoba u regionu.

U svakom scenariju, pa i najnovijem, slažu se i Cvijanović i Andjelković, jedan od glavnih ciljeva je razbijanje jedinstva Srba sa dve obale Drine. Reakcije vrha srpskih vlasti iz Beograda i Banjaluke, na najnoviju provokaciju iz Sarajeva, razlikuju se u nijansama kada je oštrina u pitanju, ali oko suštine nema spora – Republika Srpska nije, niti će biti ugrožena.

Za svađu i rat, potrebno je dvoje. Praznik državnosti jednog entiteta sigurno nije razlog za zveckanje oružjem. Sukobljene strane su često izvršioci i žrtve interesa velikih sila. Na ovim prostorima takva iskustva zabeležena su i u modernom dobu, ocenjuju analitičari i poručuju da ozbiljni političari, navikli na providne provokacije, na njih ne nasedaju, jer mir i suživot na prostoru koji delimo, nemaju alternativu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana