Ana Brnabić u Japanu Studio B

Objavljeno: 23.10.2019. 18:44 Izmenjeno: 24.10.2019. 14:05

Najvažnija vest koju donosim iz Japana, poručila je premijerka,  jeste to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za investiranje u Srbiji, kao i da postoji veliko interesovanje japanskih kompanija koje do sada nisu ulagale u našoj zemlji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, u okviru posete Japanu, razgovarala je  sa više investitora, guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju i premijerima Češke i Moldavije.

Pre svega, istakla je Brnabićeva, zahvalna sam Japanu na neutralnom stavu prilikom glasanja za prijem samoproglašene države Kosovo u Unesko i Interpol. Sastanak sa premijerom Abeom, razgovori sa članovima društva srpsko-japanskog prijateljstva, kao i sa postojećim i potencijalnim investitorima, najvažniji su događaji za vreme posete Japanu, ali je meni, kaže premijerka, podjednako važan i utisak da smo napravili veliki korak napred u nameri da dodatno unapredimo i osnažimo rastuću saradnju.

Glavna tema razgovora sa japanskim parlamentarcima bilo je KiM, činjenica da su priznali kosovsku nezavisnost, ali i da nisu glasili za njihov prijem u Unesko i Interpol. Ono što je na mene, kaže Brnabićeva ostavilo poseban utisak, jeste činjenica koliki ugled u Japanu uživa predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zamenik ministra ekologije Japana, oduševljen prijemom  i razgovorom sa Vućićem, obećao je da će tako biti dočekana svaka srpska delegacija koja dođe u Japan i mi smo to, ističe premijerka, osetili na svakom koraku.

Sa češkim premijerom Babišem razgovarala sam o saradnji u okviru “Višegradske četvorke”. Poput nas i on je razočaran što Evropska Unija na poslednjem zasedanju nije donela hrabrije odluke o proširenju i pridruživanju  novih članica, ali ja sam, poručuje Brnabićeva, zadovoljna njegovim pozivom da se Srbija pridruži sastancima  “Višegradske grupe.”

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana