Amerikanci i Srbi saveznici u dva svetska rata Beoinfo

Objavljeno: 26.10.2019. 15:30 Izmenjeno: 26.10.2019. 17:17

U okviru „Dana slobode”, održan scenski prikaz „Odužujemo se saveznicima i rodoljubima – scena Sjedinjene Američke Države”. U jednočinki predstavljen je dramski dijalog između naučnika i akademika Mihajla Pupina i njegovog prijatelja, nekadašnjeg predsednika SAD Vudra Vilsona.

foto Tanjug

Događaju prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i vojni ataše Ambasade SAD major Rob Hamilton

Nikodijević je tom prilikom podsetio da se odlukom Skupštine grada Beograda od 20. oktobra do 1. novembra obeležavaju Dani slobode, odnosno dani oslobođenja Beograda u dva svetska rata. Tokom manifestacije pojedini dani posvećeni su saveznicima Srbije.

– SAD su bile naš saveznik i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, a diplomatski odnosi između dve zemlje datiraju još iz 1867. godine. Veliku pomoć za ujedinjenje Južnih Slovena dao je Vudru Vilson koji je zastupao tu tezu na Mirovnoj konferenciji u Parizu u svom čuvenom aktu u četrnaest tačaka. Moramo da se sećamo svojih saveznika i svih onih koji su u teškim vremenima bili uz nas i koji su nam pružali pomoć. Zbog toga je grad doneo odluku da se jedan od najlepših bulevara koji se gradi na poziciji Beograda na vodi nazove njegovim imenom, a u septembru je odlučeno i da se u tom bulevaru podigne velelepni spomenik njemu u čast – naveo je Nikodijević.

Taj spomenik, dodao je Nikodijević, podsećaće buduće generacije na to koliko su velike i značajne bile veze između SAD i Srbije.
– Veze između dve države i dva naroda u budućnosti treba da negujemo i razvijamo. Zahvalni smo svim saveznicima na pomoći u dva svetska rata, a istovremeno okrenuti smo budućnosti – rekao je Nikodijević.

Major Hamilton je podsetio da je prošle godine obeleženo sto godina od naredbe Vudru Vilsona da se u čast našeg naroda i žrtava u Prvom svetskom ratu na Beloj kući zavijori srpska zastava, a da je ove godine obeleženo 75 godina otkada su u Drugom svetskom ratu srpski seljaci pomogli da se spasi pet stotina američkih i savezničkih pilota i članova posade. Prisustvo predsednika Vučića na potonjoj proslavi predstavlja veoma snažnu poruku, naveo je Hamilton.
– Amerikanci i Srbi bili su saveznici u dva svetska rata i moglo bi se reći da je naše bratstvo iskovano u borbi. Naši bilateralni odnosi su još veći od naše vojne saradnje jer razmena ideja i ljudi, posebno studenata i profesora, ključni je stub naših odnosa i nešto što nas neprekidno spaja i približava – rekao je Hamilton.

Ovakvi kontakti među ljudima obogaćuju živote oba naroda i pružaju nam priliku da uvidimo naše zajedničke vrednosti, kao što su privrženost demokratiji i dijalogu, istakao je on.
– Naša dva naroda dele istoriju, a ovakvi događaji podsećaju nas na naše prijateljstvo i saradnju – naglasio je Hamilton.

Posetioci su imali priliku da čuju i četrnaest Vilsonovih tačaka pripremljenih za Mirovnu konferenciju u Parizu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana