Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske Tanjug

Objavljeno: 28.12.2017. 12:15 Izmenjeno: 28.12.2017. 12:15

Povodom nedavnog, navodno etnički motivisanog incidenta u Sonti, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić pozvana je danas u Ministarstvo inostranih poslova Republike Hrvatske gde je odbila da primi protestnu notu.

Ona je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti, navela je ona.

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Imajući navedeno u vidu, Mira Nikolić je odbila da primi protestnu notu MIP-a R. Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji.

Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos, navodi Ministarstvo.

„Nadamo se da će se Republika Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona“, zaključuje Ministarstvo u saopštenju.

U nedelju 24. decembra nešto posle ponoći, posle verbalnog konflikta došlo je do tuče u Sonti u kojoj je učestvovalo više lica. Pripadnici MUP u Somboru identifikovali su trojicu mladića koji su izazavali tuču u kojoj je učestvovalo više lica.

Policijska uprava Sombor saopštila je potom da incident nije bio nacionalno motivisan, a da su izazivači tuče uhapšeni.

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je međutim napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u Sonti i najavio protestnu notu Srbiji.

„Uložili smo protestnu notu, pozivamo Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u Srbiji“, rekao je Plenković na početku poslednje sednice vlade u ovoj godini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana