Aktiviran besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju tanjug

Objavljeno: 06.11.2019. 12:29 Izmenjeno: 06.11.2019. 12:29

Besplatan nacionalni broj je 0800 333 030 i aktivan je u okviru Centra za vantelesnu oplodnju.

Ministarstvo zdravlja i Fondacija „Nije svejedno“ kompanije Nectar predstavili su besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju.

Kako se navodi u njihovom zajedičkom saopštenju, putem broja 0800 333 030 svi građani Srbije kojima je potreban savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje i procedurama lečenja ili neophodnim dokumentima, moći će svakim radnim danom od 9 do 20 časova da se jave i besplatno dobiju podršku, kao i odgovore na sva pitanja.

Odgovore će dobijati od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta, koji zajedno sprovode Ministarstvo i Fondacija „Nije svejedno“, do kraja godine biće osnovana i Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije.

U saopštenju se navodi da je kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje, a koji će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje.

Osim toga, biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz te oblasti.

Procenjuje se da svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo.

Ove nedelje obeležava se Evropska nedelja (NE)plodnosti koja ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana