Akcija „Za zeleniji Beograd” beoinfo

Objavljeno: 16.05.2022. 11:08 Izmenjeno: 16.05.2022. 11:08

Ovu akciju „Zelenilo” sprovodi uz podršku Grada, resornih sekretarijata i deset gradskih opština, navodi se u saopštenju.

Akcija „Za zeleniji Beograd”, u organizaciji JKP „Zelenilo – Beograd”, traje već 18 godina i postala je tradicionalna, saopštili su iz ovog javnog preduzeća.

Cilj ove akcije je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja.

Početak akcije je 16. maja, a prijavljivanje će trajati do 16. juna. Svi zainteresovani građani koji žele da učestvuju u ovoj akciji se za učešće mogu prijaviti u svojoj opštini ili prijavu sa fotografijama mogu poslati i JKP „Zelenilo – Beograd” na adresu Mali Kalemegdan 8 ili na imejl-adresu: info@zelenilo.rs, sa naznakom za akciju „Za zeleniji Beograd”.

Izbor najlepših zelenih prostora u okruženju se vrši u sedam kategorija:
1. „Najlepša zelena površina oko stambene zgrade” gde se udruživanjem stanara prave divne zelene oaze;
2. „Najlepši balkon” – kategorija u kojoj svaki stanar iskazujući i uživajući u svom mikroprostoru istovremeno doprinosi ukupnoj lepoti zgrade, ulice, a na kraju i grada;
3. „Najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata” koja doprinosi ukupnoj lepoti grada, ali i sama kompanija ima zasigurno mnogo pozitivnih poena od posetilaca, korisnika usluga;
4. „Najlepše školsko dvorište” – ova kategorija ima isključivo za cilj edukaciju dece od školskog uzrasta da nauče koliko im „zeleni svet” znači za ukupan život i da ulažući svoj trud u ozelenjavanje kasnije umeju da cene javne zelene površine svog grada;
5. „Najlepše zelenilo oko predškolske ustanove”, gde i sasvim mala deca treba da spoznaju prirodu koja ih okružuje i nauče od odraslih da je to nešto veoma važno za njihov život;
6. „Najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta (letnja bašta)” – kategorija u kojoj se takmiče isključivo ugostiteljski objekti, i na kraju
7. „Najlepša okućnica” – kategorija u kojoj se nagrađuje trud i doprinos lepšem izgledu grada vlasnika objekata za individualno stanovanje.

Na početku akcije takmičenje se sprovodi na nivou deset centralnih opština (Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica), koje biraju po troje najboljih u svih sedam kategorija.

Osvajači prvih mesta, sa svih deset centralnih opština, učestvuju u takmičenju koje će se održati na nivou grada, a na završnoj svečanosti, koja se tradiconalno održava u prostorijama JKP „Zelenilo – Beograd” na Malom Kalemegdanu, biće proglašeni „najbolji od najboljih”.

JKP „Zelenilo – Beograd” zajedno sa učesnicima, kojih je svake godine sve više, ovom akcijom daje primer kako se treba odnositi prema sredini u kojoj živimo kroz podizanje ekološke sveti građana o značaju, zaštiti i unapređenju zelenih površina.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana