Akcija „Za zeleniji Beograd” po dvadeset prvi put studio b

Objavljeno: 27.05.2024. 12:53 Izmenjeno: 27.05.2024. 12:53

Akcija „Za zeleniji Beograd”, u organizaciji Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd”, ove godine biće organizovana dvadeset prvi put, saopšteno je iz ovog preduzeća. Kako se navodi u saopštenju, cilj ove akcije je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu njihovu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji za izbor najlepših prostora unaprede […]

Akcija „Za zeleniji Beograd”, u organizaciji Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd”, ove godine biće organizovana dvadeset prvi put, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Kako se navodi u saopštenju, cilj ove akcije je razvijanje pozitivnog odnosa prema zelenilu i cveću kod građana, uz istovremenu njihovu motivaciju da u pozitivnoj konkurenciji za izbor najlepših prostora unaprede stanje svog neposrednog okruženja.

Početak akcije ove godine je 27. maja, a prijavljivanje će trajati do 21. juna. Svi zainteresovani građani za učešće u akciji se mogu prijaviti „Zelenilu” na adresu Mali Kalemegdan 8 ili putem mejl-adrese: info@zelenilo.rs, sa naznakom Za akciju „Za zeleniji Beograd”.

Izbor najlepših zelenih prostora sprovešće se kao i prethodnih godina u sedam kategorija: najlepša zelena površina oko stambene zgrade gde se udruživanjem stanara prave divne zelene oaze; najlepši balkon gde svaki stanar iskazujući i uživajući u svom mikroprostoru istovremeno doprinosi ukupnoj lepoti zgrade, ulice, pa na kraju i grada; najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata koja doprinosi ukupnoj lepoti grada, ali i sama kompanija ima zasigurno mnogo pozitivnih poena od posetilaca, korisnika usluga; najlepše školsko dvorište koje ima isključivo za cilj da edukuje decu od školskog uzrasta o tome koliko im „zeleni svet” znači za ukupan život i da ulažući svoj trud u ozelenjavanje kasnije umeju da više cene javne zelene površine svog grada; najlepše zelenilo oko predškolske ustanove gde i sasvim mala deca treba da spoznaju prirodu koja ih okružuje i da nauče od odraslih da je to nešto veoma važno za njihov život; najlepše uređeno zelenilo ugostiteljskog objekta (letnja bašta) – kategorija u kojoj se takmiče isključivo ugostiteljski objekti i na kraju najlepša okućnica u kojoj se nagrađuje trud i doprinos lepšem izgledu grada vlasnika objekata za individualno stanovanje.

Na početku akcije, takmičenje se sprovodi na nivou deset centralnih opština (Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica) koje biraju po troje najboljih u svih sedam kategorija.

Osvajači prvih mesta sa svih deset centralnih opština učestvuju u takmičenju koje će se održati na nivou grada, a na završnoj svečanosti, koja se tradiconalno održava u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” na Malom Kalemegdanu 8, biće proglašeni „najbolji od najboljih”.

Osim navedenih kategorija, od ove godine se uvodi jedna novina – otvara se konkurs koji će se odnositi na učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Naime, ideja je da naši najmlađi sugrađani, na nivou odeljenske zajednice, tehnikom koja je njima prihvatljiva nacrtaju ili naprave rad na temu „Za zeleniji Beograd”. JKP „Zelenilo – Beograd” će sve pristigle radove objaviti na sajtu preduzeća, a najbolji radovi biće nagrađeni i korišćeni u medijskim objavama.

JKP „Zelenilo – Beograd”, zajedno sa učesnicima kojih je svake godine sve više, ovom akcijom daje primer kako se treba odnositi prema sredini u kojoj živimo podizanjem ekološke sveti građana o značaju, zaštiti i unapređenju zelenih površina.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana