Kancelarija za KiM dostavila Euleksu garancije vlade za Adžića i Trajkovića tanjug

Objavljeno: 01.03.2023. 12:37 Izmenjeno: 03.03.2023. 11:53

Todosijeviću je, kako prenose mediji na albanskom, Apelacioni sud u Prištini potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda, donetu 19.oktobra prošle godine za navodno krivično delo, kako piše u presudi, izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti.

Presuda Apelacionog suda u Prištini bivšem gradonačelniku Zvečana Ivanu Todosijeviću, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje SRJ, nije uručena ni njemu ni meni kao njegovom braniocu, potvrdio je za Tanjug advokat Nebojša Vlajić. Vlajić je rekao da je „očigledno da je ova presuda namenjena da disciplinuje čitav jedan narod, zato što je uručena preko albanske štampe“. „Okrivljeni i ja, kao njegov branilac, nismo je primili. Osim što je nezakonita, ona je i drakonska, jer nema primera u istoriji Evrope da je neko zbog bilo kakve izjave oteran na godinu dana u zatvor”, rekao je Vlajić, naglasivši da u presudi nije primenjeno pravo nego politika. Todosijeviću je, kako prenose mediji na albanskom, Apelacioni sud u Prištini potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda, donetu 19.oktobra prošle godine za navodno krivično delo, kako piše u presudi, izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti. On je na obeležavanju dvadesetogodišnjice bombardovanja tadašnje SRJ izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje SRJ, zbog čega je prvo smenjen sa funkcije tadašnjeg ministra lokalne samouprave u takozvanoj vladi Kosova, a onda je protiv njega podneta krivična prijava. Prvostepenom odlukom Osnovnog suda u Prištini, donetom krajem 2019. godine, osuđen je na dve godine zatvora, da bi kasnije po žalbi njegovog branioca Vrhovnom sudu, postupak vraćen na početak. U ponovljenom postupku, Osnovni sud mu je smanjio kaznu na godinu dana, a Apelacioni sud nije uvažio žalbu da se radi o verbalnom deliktu i pravu na slobodu izražavanja pa je, po pisanju medija na albanskom, potvrdio presudu, okarakterišući izjavu kao krivično delo.

Sramna, nelegalna, antisrpska odluka Apelacionog suda, kojom se član predsedništva Srpske liste Ivan Todosijević kažnjava sa godinu dana zatvora zbog javno izrečenog stava, najbolji je dokaz u kakvim neuslovima žive Srbi na Kosovu i Metohiji, koji se graniči sa aparthejdom pod rukovodstvom režima Aljbina Kurtija, saopštila je Srpska lista. Kako je naglašeno, dok međunarodna zajednica ćuti, Priština u 21. veku uvodi verbalni delikt, naravno Srbinu, jer je Srbin. „Naravno, za hiljade gnusnih uvreda i pretnji koje svakoga dana slušaju Srbi na ovim prostorima, što na ulici, što iz medija i javnih institucija, i od lidera kosovskih institucija koji srpski narod proglašavaju kriminalcima, ubicama, silovateljima, genocidnim ljudima…nema niti sudskih postupaka, niti osuda, jer je napad na Srbe očigledno na Kosovu i Metohiji dozvoljen“, navela je SL. Kako se ističe, pravni tim Todosijevića je više nego profesionalno uradio svoj posao, da dokaže da je sloboda govora i mišljenja zajamčena, svima pa i Srbinu Ivanu Todosijeviću, ali je ovo očigledno politički proces u kome pravo i pravda nemaju šansu da pobede. „Sama činjenica da je presuda objavljena u medijima, a nije dostavljena advokatima niti Todosijeviću, govori da je ovo presuda koja za cilj ima zastrašivanje srpskog naroda i slanje poruke svima da ćute i trpe“, ocenjeno je iu saopštenju. SL zahteva od međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, ambasada zemalja Kvinte, OEBS, Euleksa i UNMIK da najhitnije reaguju i ukažu na kršenje prava srpskog naroda i Ivana Todosijevića. „Njihova je dužnost da se staraju o poštovanju ljudskih prava svih građana, pa i o poštovanju vladavine prava, te je i njihova odgovornost još veća da reaguju i zaustave ovaj politički motivisan linč kojim je naš prijatelj i kolega, Ivan Todosijević izložen“, poručila je Srpska lista.

Najnovija presuda Ivanu Todosijeviću, zbog izgovorene reči, direktni je pokazatelј autokratskog, nedemokratskog i antisrpskog lica aktuelne vlasti u Prištini.

I ova presuda Apelacionog suda, u ponovlјenom suđenju, doneta je u suprotnosti sa Briselskim sporazumom koji predviđa da sastav veća sudija za predmete koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski.

Todosijević je osuđen jer je srpski domaćin, srpskog roda, imena i prezimena, koji uprkos torturi kroz koju on i njegova porodica prolaze, ne želi da napusti svoje ognjište.

Činjenica da o presudi nisu još zvanično obavešteni ni Todosijević, ni njegov branilac, ali jesu mediji u Prištini, pokazuje da je čitav proces farsa sračunata da se Srbima sudi bez prava i pravde s cilјem njihove stigmatizacije u javnosti.

Advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće borbu za pravdu Ivanu Todosijeviću i iskoristiće mogućnost vanrednog pravnog leka i zaštitu zakonitosti.

Takođe, Kancelarija za Kosovo i Metohiju zvanično je o ovom nečuvenom potezu Prištine obavestila Brisel i Miroslava Lajčaka, zahtevajući puno poštovanje tačke 10. Briselskog sporazuma koja se odnosi na način suđenja u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina, kao i da se u slučaju Todosijevića zaštiti sloboda izgovorene reči i mišlјenja, koje su vodeće civilizacijske i evropske tekovine svuda u svetu, ali samo ne na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju dostavila je misiji Euleksa na prostoru pokrajine garancije Vlade Republike Srbije kojima se traži da se uhapšenim Srbima Miljanu Adžiću i Slađanu Trajkoviću omogući da se do okončanja postupka brane sa slobode. „Vlada Srbije zaključkom je dala državne garancije da će Adžić i Trajković biti dostupni Euleks misiji tokom celog trajanja postupaka koji se vode protiv njih, ukoliko se navedena lica privremeno oslobode iz sudskog pritvora u Podujevu i omogući im se da se brane sa slobode“, saopštila je Kancelarija za KiM. Kako je navedeno, sa ovim državnim garancijama Kancelarija za Kosovo i Metohiju upoznaće i ostale međunarodne misije koje funkcionišu na prostoru pokrajine. Miljan Addžić je uhapšen 9. decembra 2022. godine na prelazu Jarinje, dok je Slađan Trajković uhapšen 15. decembra na istom mestu. Njihovo hapšenje politički je motivisano kao vid terora institucija u Prištini nad Srbima na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana