Ružić: Od petka trodnevna žalost u Srbiji, nastava danas otkazana

Objavljeno: 03.05.2023. 14:13 Izmenjeno: 03.05.2023. 14:50

„Prema do sad prikljupljenim infomracijama osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin“, rekao je Milić i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog kao i spisak učenika.

foto tanjug

 

Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je da je Vlada Srbije donela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka 5. maja i zaključno sa nedeljom 7. maja. On je na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“, rekao da je nastava u poslepodnevnoj smeni danas otkazana, kao i da će nastava od sutra otpočinjati minutom ćutanja. „U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji“, rekao je Ružić. On je naveo da je u pucnjavi u OŠ „Vladislav Ribnikar“ osmoro dece izgubilo život, kao i pripadnik obezbeđenja škole, dok su povređeni hospitalizovani. „Decu roditeljima niko ne može da vrati“, poručio je ministar prosvete. Ružić je istakao da je učenik osnovne škole jutros izvršio „bestijalni čin prvi put u Srbiji“. „Prsten obezbeđenja, koji po našim procedurama jeste normiran i predviđen za škole, postojao je jutros u 8.40. Dakle, funkcionsao je i video nadzor, i pripadnik obezbeđenja, koji je tragično izgubio život na dužnosti, bio je prisutan. Bio je prisutan i školski policajac“, naveo je on. Ministar prosvete je saopštio da su tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sistema pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u traumatičnom periodu koji sledi. „Nezamislivo je kada vidite te scene, kako je bilo toj deci koja su doživela strah. Taj strah tog čuvara i nastavnika koji su pokušali da ovu tragediju spreče i da zaštite ono što je za njih najsvetije, a to su deca“, rekao je Ružić. Ministar je istakao da je Srbija, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju. „Evidentan je kancerogeni, poguban uticaj interneta, video-igrica, tzv. zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja“, rekao je on. Ružić je naveo da je danas održan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, te da će Vlada Srbije, ali i predsednik, već danas izaći sa još jasnijom slikom. „Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da bi svi oni koji u ovome vide političko lešinarenje, trebalo da se pogledaju u ogledalu i porazmisle“, rekao je on i dodao da treba sačekati da se jutrošnja tragedija sagleda iz svih aspekata kako bi čitav sistem pokazao da li ima odgovore na ove izazove.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić da je Kosta K. (13) planirao unapred ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije. Milić je na konferenciji za medije povodom pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloletnik pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv kako dodaje i dalje nije poznat. Milić je istako da je za 25 godina godina, koliko radi u MUP-u, bio na hiljade uviđaja, ali da je ovo nezapamćen zločin. „Prema do sad prikljupljenim infomracijama osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin“, rekao je Milić i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog kao i spisak učenika.

Ministraka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je  osmoro dece i jedan čovek koji je radio svoj posao izgubilo život u školi i da nažalost ne postoji mogućnost da se oni vrate, a šestoro dece i njihova nastavnica su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama u Beogradu. „Troje dece je u Univetzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i četvoro – troje dece i nastavnica u Urgentnom centru, dva dečaka koja su smeštena u Tiršovoj, imaju povrede donjih ekstremiteta, odnosno nogu i oni su stabilno, nažalost devojčica je pretrpela prostrelnu povredu glave i ona je kritično, urađena joj je operacija i sve što je moglo da se učini, međutim oštećenje je veliko i za njen život se bore“, rekla je ministarka. Ona je dodala da je u Urgentom centru troje dece, devojčica koja je primljena sa prostrelnom ranom trbuha, i njoj nisu nađene unutrašnje povrede i stabilno je ima i povredu ruku. „Zatim dečak koji ima provredu noge je trenutno u ortopedskoj sali i dečak koji je prostreljen kroz grudni koš, vrat i ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen od ovih koji su u UC, operacija traje još uvek, rađena su i neka dodatna snimanja, moraće da se rade i vrše intervencije. Nastavnica koja ima povredu karlice i ruku, trenutno je u sali i obrađuju joj ruke, karlica je zbrinuta i ona je u živptnoj opasnosti“, rekla je Grujičić. Ona je izrazila saučešće u svoje i u ime Ministarstva i cele vlade roditeljima koju su decu izgubili, ispratili u školu. „Za 40 godina u zdravstvu, od devedesetih godina kada sam se svačega nagledala, ovo je možda moje najstršpnije iskustvo kako kao lekra, tako i kao čoveka“, rekla je ona. Ministarka se zahvalila svojim kolegama koji su pružili sve kako bi spasili povređene i poželela da se deca i nastavnica oporave. Dodala je i da će Instutut za mentalno zdravlje organizovati dve linije na koji će svi oni koji osećaju potrebu za psihološkom potrebu da se jave. „Ja sam sa dr Milicom Pejčić, koja je direktorka, razgovarala ako neko ima potrebu biće primljen na razgovor lično, da mu se pomogne i da savet“, rekla je ona. O zdravstvenom stanju dečaka koji je sve ovo uradio, dodala je ministarka odlučiće odgovarajuće institucije.

Gašić. Otac dečaka koji je izvršio ovaj zločin uhapšen, tvrdio da je oružje držao zaključanim i da je za to imao odgovarajuće legalne dozvole.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da škole nisu izolovana ostrva, kao i da nasilje ne nastaje u školama, već da je reč o društvenom fenomenu. „Mi smo, iz tog razloga, oročili rad jedne radne grupe koja je izašla sa devet jasnih predloga u tom smislu. Određeni zakoni oko kojih je javna rasprava završena pre četiri ili pet dana, pretrpeće izmene i dopune. Takođe, podzakonska akta su već pripremljena. To je samo jedan delić mozaika, imajući u vidu da škole nisu izolovana ostrva i da to nasilje ne nastaje u školama. Ovo je društveni fenomen“, poručio je Ružić na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucanjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Odgovarajući na pitanje novinara koje će mere država preduzeti kada je reč o promociji nasilja u društvu, ministar prosvete je rekao da je jedan od predloga radne grupe povećanje kapaciteta stručnih saradnika, pedagoga, psihologa i defektologa. „Ovim fenomenom moramo svi da se pozabavimo. Mislim da je ovo danas poslednji alarm kako i na koji način razrešiti sve ono što se dešava u našem društvu, pa i u našem obrazovnom sistemu, kada govorimo o fizičkom, verbalnom i digitalnom nasilju“, rekao je Ružić. On je naveo da je svim školama, ne samo OŠ „Vladislav Ribnikar“, na raspolaganju stoje timovi za asistenciju. Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, na istoj pres konferenciji, apelovala na sve koji imaju neki problem da se jave psiholozima i pedagozima. „Svi oni koji imaju bilo kakav problem treba da se javi svojim pedagozima i psiholozima u školi i očito je došlo vreme da zaista imamo timove ljude koji će se baviti mentalnim zdravljem, posebno naše dece“, rekla je Grujičić. Odgovarajući na pitanje novinara o curenju informacija iz institucija i licitiranju o broju preminulih i povređenih, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da ne bi tvrdio da su informacije izašle iz institucija. „Tužilaštvo radi svoj deo posla i naravno da nas obavezuje da mi ne možemo da izlazimo sa informacijama, zato i nismo mogli da saopštimo inicijale preminulih. Drugo, ta deca su morala da odu i do bolnica, tako da, nažalost, društvene mreže čine čuda i mislimo da je i ovo jedan od tih elemenata, jer je na internetu sve izašlo odmah posle hapšenja izvršioca dela“, rekao je Gašić.

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je da je Kosta K. (13) unapred planirao ovu pucnjavu, kao i da je imao i skicu škole i spisak dece koje je želeo da ubije. Milić je na konferenciji za medije povodom jutrošnje pucnjave u OŠ Vladislav Ribnikar rekao da je osumnjičeni maloletnik je pozvao policiju i obavestio da je pucao u više osoba, a motiv kako dodaje i dalje nije poznat. Milić je istako da je za 25 godina godina, koliko radi u MUP-u bio na hiljade uviđaja, ali da je ovo nezapamćen zločin. „Prema do sad prikljupljenim infomracijama osumnjičeni je mesec dana planirao ovaj zločin“, rekao je Milić i pokazao skicu koja je pronađena kod uhapšenog kao i spisak učenika. Osumnjičeni je, kako je rekao Milić, današnji dan izabrao jer je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a da je prvi čas imalo njegovo odeljenje 7-2. „On je imao pištolj kalibra devet milimetara sa tri okvira i malokalibarski pištolj koji je uzeo iz stana svoga oca, kao i četiri molotovljeva koktela, a po dolasku u školu odmah je izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D.V.“, rekao je on. Nakon toga se, rekao je Milić, okrenuo ka deci A.B. koja je bila dežurna i B.A. koja je takođe stajala i S.N. i pucao ka njima i lišio ih života. Zatim je dok je išao ka učionici istorije zamenio okvir, pucao na učiteljicu istorije i učenike, a potom baca oružje i poziva policiju. „Sam je radio plan skice ulaza i izlaza iz škole, a koja je nađena na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu i kako da likvidira po kojem broju“, rekao je Milić. Smrtno su stradali sedam devojčica i jedan dečak, S.N. (2009) B.A. (2011) A.B. (2011), A.D. (2009) K.M. (2010) , M.A. (2009), E.K. (2009), A.Č. (2009) i radnik obezbeđenja D.V. U istom događaju je još šest ucenika škole povređeno četiri dečaka i dve devojčice, a to su A. B. (2009), H. K. (2009), NN muško, Učiteljica T. S. (1970), J. D. (2010) , V. M. i A. A. (2009). Milić je dodao da su dvoje od šest povređenih životno ugroženi. Načelnik je kao i ministri izjavio najdublje saučešće porodicama dece smrtno stradale i radnika obezbeđenja.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić je izjavio je  da je uhapšen otac dečaka osumnjičenog za ubistvo devet osoba u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, i da će u tom slučaju biti preduzete sve zakonom propisane mere. „Ono što do sada imamo od prikupljenog saznanja: Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja koja su nađena – i u rancu i koji je predmet izvršenja krivičnog dela – su imali legalne dozvole od strane muškog roditelja, on (otac) tvrdi da su bila zaključana“, rekao je Gašić na konferenciji za medije u Vladi Srbije. Upitan kako je moguće da je dete moglo doći u posed oružja, Gašić je rekao da otac ima više komada oružja, izdatih 2016. i 2017 . godine, da su ta oružja bila zaključana pod šifrom. „Dete je očigledno imalo šifru od sefa čim je došlo u posed ta dva pištolja i tri okvira puna sa po 15 metaka koja su nađena pored ispaljenih čaura i onih koji su ostali u samom oružju“, objašnjava ministar. Po nezvaničnim informacijama, kako je rekao ministar, dečak je sa ocem išao u streljane, gde je vežbao pucanje. „Ne znam šta da kažem i prema roditeljima, to jest ocu, biće preduzete zakonom predviđene mere“, dodao je Gašić. U osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu jutros je ubijeno osam učenika i čuvar škole, a ranjeno šest učenika i nastavnica. Kao osumnjičeni, uhapšen je 14-godišnji maloletnik.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K. (13), koji je u osnovnoj školi “ Vladislav Ribnikar“ na Vračaru otvorio paljbu na đake i osoblje i tom prilikom ubio devet, a ranio sedam osoba. „Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja, koje je u nekom prethodnom periodu izvršeno nad ovim, nažalost, vinovnikom ovog tragičnog događaja, sistem ni tada nije zakazao, postoje nalazi i dečije klinike Tiršova i centra za socijani rad, radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume koja inače nije u sistemu prosvete, dakle u privatnoj školi glume“, rekao je Ružić. Na pitanje novinara kako je „zapadni model ponašanja“ doveo do incidenta, Ružić je naveo da svaki model ima pozitivne i negativne strane. „Uđite sami na internet i pogledajte poslednjih šest meseci koliko je bilo sličnih događaja u društvima koji su promoteri, za nas, a i za mene lično, negativnih vrednosti“, naveo je Ružić. On je dodao da je važno da kao sistem, društvo i država napravimo zaokret i sagledamo u kojim društvima postoje slični slučajevi, a u kojima do toga ne dolazi. Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da će ostaviti izbor deci i roditeljima da se jave u Institut za mentalno zdravlje ukoliko im je potrebna stručna pomoć. „Naravno velika je odgovornost na pedagozima i psiholozima koji rade u školi. Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja radi intezivno na tome da se pisholozi vrate i u domove zdravlja, posebno u pedijatrijske službe domova zdravlja“, rekla je Grujičić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Grujičić je dodala da je vreme da se formiraju timovi u kojima će defektolozi raditi na ranom otkrivanju problema kod dece. „Ne mora da znači da je neko mentalno oštećen ako traži pomoć za neki postupak, za nešto što se desilo u porodici, ali verujte ni kao sistem, ni kao društvo nismo ništa uradili ukoliko se ne promene odnosi u porodici koji moraju biti puni poštovanja i prema ocu i prema majci“, navela ja Grujičić. Načelnik PU za grad Beograd Veselin Milić je rekao da policija nije u mogućnosti da kvalifikuje krivično delo koje je danas izvršeno, jer će to raditi nadležno tužilaštvo. „Radi se o detetu koje po izjavi direktora i nastavničkog osoblja uzoran đak i uzoran drug i radi se o licu koje nema nikakve uočene mentalne, niti bilo kakve druge emocijalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo“, zaključio je Milić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana