Čović:Odgovore na Upitnik EK predaćemo 28. februara Tanjug

Objavljeno: 02.02.2018. 16:42 Izmenjeno: 02.02.2018. 16:42

Članovi Predsedništva BiH danas završavaju dvodnevnu posetu Briselu, a predsedavajući Dragan Čović je izjavio da je u razgovoru sa predsedikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom dogovorio da će Sarajevo predati odgovore na Upitnik EK tokom njegove posete BiH, 28. februara.

foto printskrin Tanjug

 

Čović je, nakon razgovora sa Junkerom, rekao da bi to bio ispnjavanje poslednjeg uslova u ovoj fazi za okončanje kandidatskog statusa.

A do tada će, kaže, proceniti napredak i političku spremnost kada je u pitanju promena izbornog zakona i način izbora članova Predsedništva, Doma naroda – o čemu trenutno postoje različiti politički stavovi.

Čović je, kako prenose mediji u BiH, rekao da je predsednika Evropske komisije upozorio da BiH ne sme ostati „crna rupa“ na Balkanu, između Slovenije i Hrvatske, koje su već u EU, i Srbije i Crne Gore, kojima se obećava bliža perspektiva članstva u odnosu na ostale kandidate.

„Videćete nakon izveštaja Komisije i nakon Junkerove posete da mi nismo ni u prvoj, ni u trećoj grupi zemalja, nego da smo svi u jednoj grupi. To sam i zamolio Junkera da ne bi neko oko toga spekulisao. BiH ne sme ostati crna rupa, to bi bilo opasno i toga su svi svesni“, rekao je Čović.

Hina podseća da će Evropska komisija naredne nedelje predstaviti stategiju proširenja EU za zapadni Balkan, a da će Junker krajem februara posetiti Sarajevo.

Čović je rekao da očekuje da će do tada doći do nekog pomaka kada je u pitanju izborno zakonodavstvo.

„Verujem da će Junker doći u boljoj atmosferi nego što je imamo danas, gde su naša mišljenja do kraja suprotstavljena kada je u pitanju izborno zakonodavstvo i ne samo to“, rekao je Čović.

Čović je Junkera upoznao s važnošću pitanja promene izbornog zakona kako bi se osiguralo legitimno predstavništvo konstitutivnih naroda u telima vlasti, navodi hrvatska agencija.

Inače, reč je o izborima za četiri nivoa vlasti, županijske, entitetske i državne, kao i za članove Predsedništva BiH.

Čović je rekao da će, bez obzira na taktike i strategije nekih političkih opcija u BiH, morati da se promeni izborni zakon „jer to od nas traži Ustavni sud i nećemo moći da sprovedemo rezultate izbora“.

Portoparol EK rekao je da je Junker s Čovicem razgovarao i o kandidaturi BiH za članstvo u EU.

„Predsednik Junker je naglasio da verodostojna perspektiva proširenja zahteva istrajne napore i reforme jer se napredak na evropskom putu meri prema zaslugama. To, takođe, zahteva rešenje za izborni zakon“, rekao je portparol EK.

Čović je zajedno sa ostala dva člana predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, u protekla dva dana razgovorao s predsednikom Evropske narodne stranke Džozefom Dolom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

„Sudeći po izjavama koje su dali nakon tih sastanaka nije došlo ni do kakvog pomaka po pitanju promene izbornog zakonodavstva“, navodi, pak, HINA.

Na kraju posete Briselu Čović je za regionalnu N1 tv rekao da mu je drago što su članovi Predsedništva imali priliku da razgovaraju sa Junkerom i njegovim saradicima.

Primarna tema, rekao je, bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini, u funkciji pripreme njegovog dolaska u BiH krajem ovog meseca.

„Razgovarali smo o nekoliko tema, politička situacija u funkciji predstojećih izbora, o potrebi promene izbornog zakonodavstva, završetka Upitnika, reformske aktivnosti, naš satus kada je u pitanju EU, s obzirom da ćemo ubrzo dobiti die evropske strategije kada je u pitanju naše područje““, rekao je Čović.

““Dolascima ovde i aktivnostima koje smo uradili u BiH usvajajući budžete, zakon o akcizama, ruralnog razvoja i još neke reformske aktivnosti, popravili smo to stanje. Želeo sam da ga upoznam šta ga očekuje kada dođe 28. februara, a i o onome što bi on volio da se desi u narednih 20-ak dana““, kazao je Čović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana