Objavljeno: 20.01.2017. 10:12 Izmenjeno: 20.01.2017. 10:12

Gledateljka sa Petlovog brda pita kako svršeni student (master), nezaposlen i prijavljen za zapošljavanje da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu. Preko majke, prosvetnog radnika, ne može ali ni preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Pitanje smo uputili Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, odakle smo dobili odgovor: Nezaposleno lice pravo na obavezno zdravstveno osiguranje ostvaruje u skladu sa […]

Gledateljka sa Petlovog brda pita kako svršeni student (master), nezaposlen i prijavljen za zapošljavanje da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu. Preko majke, prosvetnog radnika, ne može ali ni preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pitanje smo uputili Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, odakle smo dobili odgovor:

Nezaposleno lice pravo na obavezno zdravstveno osiguranje ostvaruje u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Svojstvo osiguranog lica utvrđuje ispostava RFZO na čijem području nezaposleno lice ima prebivalište.

Osnov osiguranja na osnovu dostavljenih dokaza utvrđuje ovlašćeno lice ispostave RFZO. Zavisno od primanja po članu porodice, nezaposleno lice sa primanjima ispod cenzusa, zdravstveno osiguranje ostvaruje po članu 22. Zakona o zdravstvenom osiguranju, gde se uplata doprinosa obezbeđuje iz budžeta RS, a nezaposleno lice sa primanjima po članu porodice iznad cenzusa, zdravstveno osiguranje ostvaruje po članu 23. Zakona o zdravstvenom osiguranju, uključivanjem u obavezno zdravstveno osiguranje i uplatom doprinosa iz sopstvenih sredstava.

Dokazi na osnovu kojih se utvrđuje osnov osiguranja za nezaposleno lice propisani su Uredbom o sadržini, obrascu i načinu podnošenja jedinstvene prijave na obavezno socijalno osiguranje, jedinstvenim metodološkim principima i jedinstvenom kodeksu šifara za unos podataka u jedinstvenu bazu centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

„Nezaposleno lice ispostavi RFZO dostavlja ličnu kartu na uvid, fotokopiju radne knjižice (original na uvid) – ukoliko zainteresovano lice ne poseduje radnu knjižicu podatak se pribavlja službenim putem, izjavu o članovima porodice i prihodima po članu porodice – obrazac C3 (dobija se u ispostavi RFZO), dokaz o ličnim prihodima i prihodima članova porodice koji se ne pribavljaju službenim putem (zarada, penzija, ugovorena naknada) i dokaz o osiguranju bračnog, odnosno vanbračnog supružnika“, – kažu u RFZO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana