Objavljeno: 16.04.2024. 14:24 Izmenjeno: 16.04.2024. 14:24

Ulica Džesija Ovensa, GO Zemun. Gledateljka pita ko kontroliše kvalitet vode u naselju Altina. (Mirjana)   Odgovor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“:   Kontrolu kvaliteta vode vršimo na osnovu važećeg Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće kojim su definisani uslovi obavljanja kontrole u pogledu vrsta analiza, broja uzoraka, mesta i vremena uzimanja uzoraka. Pravilnik […]

Ulica Džesija Ovensa, GO Zemun. Gledateljka pita ko kontroliše kvalitet vode u naselju Altina. (Mirjana)

 

Odgovor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“:

 

Kontrolu kvaliteta vode vršimo na osnovu važećeg Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće kojim su definisani uslovi obavljanja kontrole u pogledu vrsta analiza, broja uzoraka, mesta i vremena uzimanja uzoraka. Pravilnik je usaglašen sa direktivama Evropske Unije i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

 

U JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ proveru kvaliteta vode obavljamo svakodnevno u dva nivoa:

 

•         u pogonskim laboratorijama u kojima se, neprekidno 24 sata, vrše analize osnovnih fizičko-hemijskih i bioloških parametara (prvi nivo), i

 

•         u Službi sanitarne kontrole vode u kojoj se vrše fizičko-hemijska, mikrobiološka i biološka ispitivanja kvaliteta vode (drugi nivo).

 

Kontrolom su obuhvaćeni uzorci pijaće vode sa svih proizvodnih pogona, iz rezervoara beogradskog vodovodnog sistema i sa slavina potrošača, kao i uzorci sirove vode koja dolazi na preradu.

 

Uzorci vode sa proizvodnih pogona se kontrolišu svakodnevno, iz rezervoara jednom nedeljno, a sa slavina potrošača analizira se oko 100 uzoraka nedeljno, prema određenom planu uzimanja uzoraka. Na području Beograda definisali smo oko 170 točećih mesta koja se kontrolišu po dva puta mesečno. Ovakvim načinom kontrole su obuhvaćeni svi magistralni vodovi koji napajaju određena naselja, jer je nemoguće vršiti kontrolu u svakoj ulici. Pored redovnog, obavlja se i ciljano uzorkovanje, na osnovu primljenih reklamacija građana.

 

Redovna i sistematska kontrola kvaliteta vode za piće vrši se na 203 javne česama, koje se vodom snabdevaju iz beogradskog vodovodnog sistema.

 

Uporedo sa kontrolom kvaliteta vode koja se obavlja u Beogradskom vodovodu, kontrola higijenske ispravnosti vode za piće i izdavanje mišljenja o zdravstvenoj bezbednosti vode za piće obavlja se u Gradskom zavodu za javno zdravlje (treći nivo).

 

U toku jedne godine u laboratoriji Beogradskog vodovoda pregleda se preko 10.000 uzoraka, a u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje oko 7.000 uzoraka vode.

 

Na osnovu aktuelnih rezultata, kao i na osnovu rezultata višedecenijskog monitoringa, voda za piće iz BVS-a se ocenjuje kao higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna, shodno odredbama pomenutog Pravilnika, kao i evropskim i međunarodnim propisima u ovoj oblast.

 

 

Gledateljka pita kada će se obnoviti pešačka staza u Ulici Sretena Mladenovića u Rakovici. (Viber)

 

Inicijativu gledateljke da se obnovi oštećeni asfalt na navedenoj lokaciji Servisni centar Grada Beograda uputio je GO Rakovica. Po dobijanju tražene informacije, obavestićemo gledateljku.

 

 

Gledalac iz  Brestovika, GO Grocka prijavio je novu divlju deponiju  gde se pored smeća bacaju i uginule životinje. Gledalac moli da se što urgentnije nešto preduzme. (Viber)

 

Iz GO Grocka zamolili su da gledalac navede tačnu lokaciju, ulicu i  mesto deponije na teritoriji GO Grocka, . Takođe su zamolili da  gledalac dostavi fotografiju deponije  kako bi bili u mogućnosti da daju povratnu informaciju.

 

Žila Verna 2, GO Čukarica. Gledateljka pohvaljuje Gradsko stambeno za popravku vrata na ovoj adresi. (Ljubica)

 

Pohvalu gledateljke Servisni centar Grada Beograda prosledio je JP „Gradsko stambeno“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana