28 miliona € bespovratno za integrisano upravljanje granicom

Objavljeno: 07.02.2018. 19:43 Izmenjeno: 07.02.2018. 19:43

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je potpisivanje dva sporazuma bespovratnih sredstava u sektoru budžetske podrške sa EU još jedna dobra vest za Srbiju, nakon juče usvojene Strategije EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Joksimović je u izjavi novinarima u Vladi Srbije, istakla da takve sporazume ne dobijaju sve zemlje kandidati za pristupanje EU, jer je to novac koji ide direktno u budžetski sistem zemlje sa kojom je sporazum potpisan.

„U tom smislu je veća i odgovornost i transparentnost korišćenja ovih sredstava. To je izraz velikog poverenja u zemlju kandidata“, kazala je Joksimović.

Dodala je da Srbija uživa to poverenje nekoliko godina unazad i u tom smislu podsetila da su ranije potpisana još dva sporazuma kroz sektorsko-budžetsku podršku.

Ministarka je navela da je prvi bio u vrednosti od 80 miliona evra bespovratne pomoći za reformu državne uprave, a drugi od 27,4 miliona evra bio usmeren na pomoć za reformu u sektoru obrazovanja.

„Danas smo potpisali bespovratnu pomoć za 28 miliona evra za integrisano upravljanje granicom, to znači da naše granične kontrole treba da obezbede slobodno kretanje ljudi i kapitala, ali istovremeno da budu bolje kontrolisane i u kontekstu migrantske krize što je i za EU vrlo važno, ali i za nas“, rekla je Joksimović.

Dodala je da će sporazum pomoći na najsavremeniji način da Srbija uspe da postigne integrisano upravljanje granicama.

Ona je rekla da se Srbija pokazala kao pouzdan partner EU, ali i svojim građanima, te je da je ovo važan novac koji će nakon što bude upotrebljen doprineti kredibilnosti Srbije i kao partnera EU i kao kandidata za članstvo u EU.

„Sva ova sredstva, plus oko 200 miliona evra godišnje iz predpristupnih fondova, koje dobijamo već godinama od EU, zaista čine Uniju najvećim donatorom u Srbiji i to je važno da naši građani znaju, jer verujem da će to doprineti porastu podrške evrointegracijama u Srbji“, zaključila je Joksimović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana