Patrijarh srpski Porfirije nastavlja borbu za prava Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Studio B

Objavljeno: 28.05.2021. 11:53 Izmenjeno: 29.05.2021. 14:04

Srpska pravoslavna crkva je saopštila, povodom sinoćnjeg razgovora Zdravka Krivokapića i patrijarha Porfirija iza zatvorenih vrata u Patrijaršiji u Beogradu, da su tokom jučerašnjeg prepodneva predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

SPC navodi da su iz Vlade Crne Gore potom usmeno potvrdili da će Krivokapić doputovati u Beograd u popodnevnim satima, da bi sa patrijarhom Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor. Ista namera Krivokapića usmeno je potvrđena patrijarhu iz Kabineta crnogorskog premijera.

Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak“, stoji u saopštenju i ističe da je Krivokapić pritom „izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti“.

Patrijarh je, dodaje se, te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

„Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije“, navodi se u saopštenju.

Poručeno je da SPC i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana