Objavljeno: 11.05.2021. 08:07 Izmenjeno: 11.05.2021. 08:07

Gledalac pita da li postoji mogućnost izgradnje javnog toaleta na početnom terminus “Ustanička” za Begaljicu, Ritopek i Boleč, jer ne postoji javni toalet, a veliki je broj polazaka i frekventnost putnika na ovim linijama. (Dobrica)   Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove su nam odgovorili sledeće:   Javni sanitarni objekti su komunalni objekti čija […]

Gledalac pita da li postoji mogućnost izgradnje javnog toaleta na početnom terminus “Ustanička” za Begaljicu, Ritopek i Boleč, jer ne postoji javni toalet, a veliki je broj polazaka i frekventnost putnika na ovim linijama. (Dobrica)

 

Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove su nam odgovorili sledeće:

 

Javni sanitarni objekti su komunalni objekti čija je izgradnja planirana urbanističkim planovima, a same radove izgradnje novog sanitarnog objekta, po ustaljenoj proceduri Zakona o planiranju i izgradnji, vrši „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ J.P., koje obavlja delatnosti izgradnje objekata javne komunalne infrastrukture od posebnog značaja za grad Beograd, kao delatnosti od opšteg interesa.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, kao organizaciona jedica Gradske uprave grada Beograda nadležna za komunalne delatnosti, finansira održavanja izgrađenih javnih sanitarnih objekata, koji su u propisanom postupku predati na održavnje JKP „Zelenilo-Beograd“. Posebnim programom ovog javnog komunalnog preduzeća vrši se redovno održavanje 20 javnih sanitarnih objekata, od kojih se najveći broj, osam objekata, nalazi na Gradskoj opštini Stari grad. Sanitarni objekti razvrstani su u četiri kategorije po osnovu lokacije i broja posetilaca, što određuje njihovo radno vreme odnosno broj smena. Među najposećenijim su objekti na Zelenom vencu, u Akademskom i Tašmajdanskom parku, kod Narodnog pozorišta, na Cvetnom trgu gde je 2016. godine izgrađen novi sanitarni objekat, kao i objekti na Velikom i Malom Kalemegdanu i kod Hrama Svetog Save zbog velikog broja turista koji posećuju ove lokacije.

Montažni javni toalet, kao komunalni objekat montažnog tipa koji se u finalnom obliku postavlja na površinu javne namene i to na: trgovima, parkovima, zelenim i rekreacionim površinama, odnosno na drugim mestima na kojima se građani okupljaju i zadržavaju, postavljaju se po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove saobraćaja, nadležne za poslove urbanizma, odnosno nadležnog zavoda za zaštitu kulturnih dobara ili subjekta koji upravlja javnom zelenom površinom, zavisno od površine na kojoj se postavlja, uz obavezno priključenje na komunalnu infrastrukturu, vodovod, kanalizaciju i elektromrežu.

Postavljanje javnih montažnih toaleta u skladu sa članom 56. Odluke o komunalnom redu („Sl. list grada Beograda“, br. 10/2011, 60/2012, 51/2014, 92/2014, 2/2015, 11/2015, 61/2015, 75/2016, 19/2017, 50/2018, 92/2018, 118/2018, 26/2019, 52/2019, 60/2019 i 17/2020) obezbeđuje grad, odnosno gradska opština, preko javnog komunalnog preduzeća, odnosno privrednog društva, odnosno preduzetnika kome grad, odnosno gradska opština poveri obavljanje komunalne delatnosti održavanja javnih toaleta.

U prethodnom periodu Grad je izvršio postavljanje četiri toaleta montažnog tipa na Zemunskom keju, u Pionirskom, Topčiderskom i parku Ušće, u čijoj realizaciji nije učestvovao Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, a sami toaleti nisu predati, odnosno ne nalaze programu održavanja JKP „Zelenilo-Beograd“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana