Uskoro zamena svih kotlova koji zagađuju vazduh Studio B,Beoinfo

Objavljeno: 10.10.2018. 14:31 Izmenjeno: 10.10.2018. 14:33

U Osnovnoj školi “Jajinci” na Voždovcu stari kotao na mazut zamenjen je novim na gas, kako bi sve učionice već posle zimskog raspusta bile ravnomerno tople. Predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević ističe da grad planira zamenu svih kotlova koji zagadjuju vazduh, s ciljem da se zaštiti životna sredina i smanji količina štetnih gasova.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišao je danas OŠ „Jajinci” na opštini Voždovac, gde su u toku radovi na gašenju kotlarnice na mazut i njenom priključenju na gasovodnu mrežu. Ovu školu, izgrađenu 1965. godine, pohađa više od 500 đaka, a Nikodijević je zajedno sa vršiocem dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević, podsekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Igorom Raičevićem i predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem obišao i novoizgrađenu fiskulturnu salu.

Nikodijević je podsetio da je prošle nedelje gradonačelnik Beograda potpisao Sporazum o zaštiti životne sredine, unapređenju kvaliteta vazduha i smanjenju štetnih gasova, kao i da je Skupština grada usvojila više dokumenata koji se odnose na zaštitu životne sredine.– Da ti dokumenti nisu mrtvo slovo na papiru, dokazuju aktivnosti grada u poslednjih nekoliko godina. U oblasti zaštite životne sredine postigli smo dobre rezultate, pre svega zato što smo prvi i možda jedini grad u regionu koji je usvojio više različitih akcionih planova i strategija na tu temu. Ova škola je primer kako se u praksi realizuju usvojeni planovi, a u ovom konkretnom slučaju projekat je urađen na osnovu inicijative predsednika opštine Voždovac Aleksandra Savića i uz podršku naših sekretarijata za zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu. To je dobar primer kako zajednički možemo da radimo i doprinesemo da građani žive zdravije i kvalitetnije. Zahvaljujući opštini napravljena je i fiskulturna sala, a ovo je bio sledeći korak koji će značiti još zdraviji život za đake i one koji žive u okolini škole – kazao je Nikodijević.

On je podsetio da je grad doneo odluku se ugase sve kotlarnice koje troše ekološki neprihvatljiva goriva.

– Ovde su se deca decenijama grejala na mazut koji ugrožava i zdravlje dece i okolinu ljudi koji žive u Jajincima. Ovo nije prva škola u kojoj smo tako nešto uradili ove godine jer smo na sličan način, preko toplodalekovoda rešili problem u još tri  škole, ali ovo jeste prva koja je priključena na gasovod. U planu je da do kraja godine još dve škole obezbedimo na ovaj način, a podsetiću da je planom „Beogradskih elektrana” predviđeno da se do 2021. godine većina zagađivača ugasi i pređe na ekološki prihvatljiva goriva. Mi smo pre dva meseca obišli završne radove na magistralnom toplovodu Novog Beograda i on će nam poslužiti da povećanjem njegovih kapaciteta sve kotlarnice – zagađivače sa desne strane auto-puta, prema stadionima „Zvezde” i „Partizana”, pogasimo i potrošače priključimo ili na gas ili na toplodalekovod – kazao je Nikodijević, najavivši da će grejanje na gas u OŠ „Jajinci” početi do kraja godine.

Vršilac dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je da je ovaj sekretarijat za konverziju grejanja na gas ili toplovod u poslednjih nekoliko godina izdvojio oko 300 miliona dinara.

– Do sada smo to učinili u 15 škola i nastavićemo tako jer razmišljamo o zdravlju dece. Skupština grada je prihvatila povećanje budžeta Sekretarijata za životnu sredinu, te će tako sve više novca biti usmereno u ekologiju – kazala je Vilotijevićeva.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić istakao je da je njegov cilj da ova opština bude zdravija i ekološki održiva sredina.

– Opština jeste dala inicijativu za gasifikaciju škole, a prošle godine smo isto učinili i u Domu zdravlja u Jajincima. To nameravamo da učinimo i u SC „Voždovac”, a raspisali smo tendersku dokumentaciju za izradu energetskih pasoša za sve objekte na teritoriji opštine. Kroz taj proces znaćemo gde i na koji način treba da ulažemo, gde će se menjati stolarija, gde krovovi, a za sve objekte ćemo predvideti ovakav vid grejanja. Nadam se da će Voždovac biti prva ekološka opština na teritoriji grada – kazao je Savić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana