Kavano uspešno prošao prvo glasanje u američkom Senatu Beta

Objavljeno: 05.10.2018. 18:46 Izmenjeno: 05.10.2018. 18:47

Kandidat za sudiju Vrhovnog suda SAD Bret Kavano uspešno je prebrodio prvo, proceduralno glasanje u američkom Senatu, a konačno izjašnjavanje senatora moglo bi biti tokom vikenda.

 

Senat je danas glasao 51 prema 49 za nastavak procesa nominacije Kavanoa, kaga je za sudiju Vrhovnog suda predložio predsednik SAD Donald Tramp, prenosi Asošiejted pres.

Pred današnje glasanje nije bilo poznato kako će se izjasniti troje senatora republikanci Liza Murkovski i Džef Flejk i demokrata Džo Menčin.

Menčin i Flejk su glasali u korist Kavanoa, a Murkovski protiv.

Nema garancija da će se senatori koji su danas podržali izbor Kavanoa izjasniti na isti način i na konačnom glasanju.

Republikanska senatorka Suzan Kolins koja je zasad podržala Kavanoa rekla je da će kasnije danas saopštiti kako će se opredeliti na konačnom glasanju.

Izbor Kavanoa (53) doveden je u pitanje pošto ga je nekoliko žena optužilo za seksualni napad. Takvu optužbu prva je iznela i o tome svedočila pred Senatom univerzitetska profesorka psihologije Kristin Blejzi Ford (51) koja tvrdi da je kandidat za Vrhovni sud pokušao da je siluje na jednoj žurci 1982. godine, kad su bili u srednjoj školi.

Federalni istražni biro (FBI) sproveo je ove nedelje istragu tih navoda i izveštaj juče dostavio Odboru američkog Senata za pravosudje. Predsednik tog Odbora, republikanac Čak Grasli rekao je da u izveštaju FBI nema naznaka o neprikladnom ponašanju Kavanoa, dok su demokrate navele da izveštaj „deluje kao proizvod nepotpune istrage“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana