Objavljeno: 26.01.2018. 11:01 Izmenjeno: 26.01.2018. 11:01

Preduzeće „Zaštitne radionice – invalidi rada“ ostalo je gledateljki dužno 5 plata, a bivšim zaposlenima 3 godine nije upisivan staž. Šta da rade?   Poslodavac je dužan da zaposlenima isplati zarade u rokovima i iznosima propisanim zakonom i ugovorom o radu. Ukoliko imenovana ima status zaposlenog može se obratiti odeljenju/odseku inspekcije rada prema sedištu poslodavca. […]

Preduzeće „Zaštitne radionice – invalidi rada“ ostalo je gledateljki dužno 5 plata, a bivšim zaposlenima 3 godine nije upisivan staž. Šta da rade?

 

Poslodavac je dužan da zaposlenima isplati zarade u rokovima i iznosima propisanim zakonom i ugovorom o radu. Ukoliko imenovana ima status zaposlenog može se obratiti odeljenju/odseku inspekcije rada prema sedištu poslodavca. Ukoliko lice nije u radnom odnosu, odnosno prestao je radni odnos po bilo kom osnovu, a poslodavac nije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa isplatio sve dospele zarade, zaposleni svoja novčana potraživanja po osnovu rada može ostvariti isključivo u sudskom postupku. Ova potraživanja zastarevaju u roku od 3 godine od dana nastanka obaveze.

Po pitanju uplate doprinosa zaposleni treba da se obrate Ministarstvu finansija – Poreskoj upravi prema sedištu poslodavca, jer je kontrola uplate poreza i doprinosa u isključivoj nadležnosti Poreske uprave, odgovorili su nam iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana