U Kinoteci predstavljena monografija o Mileni Dravić Tanjug

KulturaKultura Pocetna 23. 11. 2018. 07:35:17

U punoj sali Jugoslovenske kinoteke sinoć je predstavljena monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke Anite Panić, u izdanju Filmskog centra Srbije i „Službenog glasnika“.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

foto Tanjug/ Sava Radovanovic/arhivski snimak

Prisutne su pozdravili direktorka „Službenog glasnika“ Jelena Trivan i direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić.

„Veliko je zadovoljstvo za Službeni glasnik što je upravo on izdavač monografije o našoj dragoj Mileni, divi jugoslovenskog i srpskog glumišta. Retki su ljudi koji ostavljaju pečat u istoriji, poput Milene, velike dame, vrsne glumice, a pre svega izvanrednog čoveka“, rekla je Trivan.

Knjiga Anite Panić predstavlja, dodala je Trivan, omaž njenom životu i radu i pored toga što sadrži blistave momente iz Mileninog života i karijere, obuhvata i vredne fotografije.

„Monografija je samo deo zahvalnosti svih nas voljenoj Mileni na svemu onome što nam je ostavila u nasleđe“, istakla je Trivan.

Jevtić je podsetio da je Filmski centar Srbije pokrenuo ediciju filmskih monografija kao posebnih izdanja i nakon knjige o reditelju Goranu Markoviću, objavili su knjigu o stvaralaštvu i životu Milene Dravić.

„Udružili smo snage sa Službenim glasnikom i pred nama je jedna važna knjiga, koju je autorka Anita Panić znalački i strpljivo stvarala“, dodao je on.

Panić je monografiju opisala kao „lepu sliku sa ramom Milene Dravić“.

„Iza mene je više od godinu dana mukotrpnog, ali i lepog istraživačkog rada. Posebno sam ponosna na dva poglavlja: pozorišne impresije i filmske impresije, a upravo su ona zahtevala najviše vremena i rada, pre svega istraživanja u Kinoteci, arhivima i bibliotekama“, objasnila je Panić.

Na promociji su govorili i profesor teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti dr Nevena Daković, teatrolog i dramski pisac Radomir Putnik, filmski i TV snimatelj Predrag Pega Popović i glumac Miodrag Krivokapić, a razgovor je vodio Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ ima 364 strana i čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije uz mnoštvo fotografija, a neke od njih su prvi put objavljene u javnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti