Samit premijera Kine i 16 evropskih zemalja Tanjug

RegionRegion Pocetna 12. 04. 2019. 10:03:13

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je na Ekonomsko-trgovinskom forumu u okviru 8. Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, da je Srbija i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture s Kinom.

Ona je rekla da je „u okviru ovog formata“ Srbija prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima i zainteresovana je i za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja.

Srbije je, takođe, zainteresovana za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu, rekla je srpska premijerka.

Kako je navela, sam format „16+1“ deo je globalne inicijative „Pojas i put“ koja ima posebnu važnost i podsetila da će na predstojećem forumu u Pekingu, već za nekoliko dana, Srbiju predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

„Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, koji je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative “16+1“. U toku je druga faza rekonstrukcije TE “Kostolac“, kao i projekat izgradnje Koridora 11 (autoput Beograd – Južni Jadran) koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom“, navela je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da u oblasti vodnog saobraćaja, Srbija ima planove za izgradnju nove luke u Beogradu i nove luke Smederevo.

„Dogovoreni su i projekti izgradnje toplo-dalekovoda u Beogradu, izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda Beograda i izgradnje industrijsko-tehnološkog i inovacionog parka u Beogradu“, navela je Ana Brnabić.

Premijerka je iskoristila priliku i da izrazi zahvalnost kineskoj strani povodom dve nove velike investicije u Srbiji: investicije kompanije „Ziđin“ u RTB Bor (1,26 milijardi dolara) i investicije kompanije ”Šandong Linglong” u Zrenjaninu (800 miliona evra), koje će, kako je rekla, nesumnjivo predstavljati važan deo srpske ekonomije u budućnosti.

„Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je Bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje“, istakla je Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro se očekujei otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

„Sve u svemu, čini mi se da smo za osam godina, od prvog Samita u Varšavi, postigli mnogo, ali takođe, i da nas pravi rezultati ove saradnje tek očekuju“, ocenila je premijerka.

Takođe, naglasila je spremnost Srbije, kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da u skladu sa svojim mogućnostima, pruži maksimalan doprinos daljem jačanju strateškog partnerstva Kine i EU.

Ona je podsetila da se današnji skup održava godinu dana pošto je Kina rezimirala svoje impresivne rezultate na četrdesetoj godišnjici od otpočinjanja ekonomskih reformi i otvaranja prema svetu.

„Ove godine se obeležava i značajni jubilej: sedamdeseta godišnjica od osnivanja NR Kine, na čemu srdačno čestitamo. Svedoci smo razvoja i napretka Kine u svim oblastima i ovo su dobre vesti za sve nas“, poručila je srpska premijerka.

Ona je pozdravila i punopravno ukljčivanje Grčke u ovaj format saradnje i poželela dobrodošlicu toj zemlji

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti