Osnovano udruženje „Dalmacija” Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 10. 12. 2018. 12:07:28

Zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević i sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković prisustvovali su osnivačkoj skupštini Udruženja za društveno-ekonomski razvoj „Dalmacija” koja je održana u velikoj sali ove opštine.

Osnivačkoj skupštini su prisustvovali čelni ljudi gradova Knina i Skradina, opština Ervenik, Biskupija i Kistanje, kao i predstavnici Šibensko-kninske županije. Takođe, prisutni su bili i čelnici opština Zemun, Obrenovac, Surčin i Stara Pazova. To su opštine koje su prihvatile najveći broj izbeglih i raseljenih lica iz Dalmacije.

U cilju uspostavljanja što bliže saradnje, na osnivačkoj skupštini podneta je inicijativa za otvaranje Kancelarije šibensko-kninskog zaleđa u Beogradu, koja bi trebalo da počne sa radom 2019. godine, najavio je zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević, uz napomenu da se u tom delu Hrvatske nalazi duhovna baština Srba, koja može biti potencijal za saradnju i bolju budućnost kako Srba tako i Hrvata.

– Okupili smo sa samo jednim ciljem, a to je da uspostavimo što bližu kulturnu, naučnu, sportsku, medijsku i, pre svega, ekonomsku saradnju sa posebnim interesom da se razviju međususedski odnosi na dobrobit svih građana. Opštine koje su pre 20 godina prihvatile najveći broj izbeglih i prognanih podržaće zajedničkim snagama otvaranje ove kancelarije – rekao je Kovačević.

Zamenica župana Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga istakla je značaj osnivanja udruženja koje će omogućiti da Srbi iz Dalmacije iz prve ruke saznaju šta se dešava u rodnom kraju, a posebno kada su u pitanju informacije u vezi sa zaposlenjem, što predstavlja okosnicu za eventualni povratak.

Na osnivačkoj skupštini su predstavljeni kulturni i ekonomski potencijali dalmatinskog zaleđa, izabrano je i rukovodstvo udruženja i postavljene su smernice rada.

Šibensko-kninska županija jedna je od 20 županija Hrvatske. Nalazi se u središnjoj Dalmaciji, a sedište joj je u Šibeniku. Kninski region je 1991. godine naseljavalo više od 40 hiljada stanovnika, dvadeset godina kasnije njihov broj je prepolovljen, a većinsko stanovništvo i danas čine Srbi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti